Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Výrobňa dražé: Naša kúzelná továreň na čokoládu

11. 9. | 28352× prečítané | 3 minúty čítania


Ťuk, ťuk, ťuk… Otvárajú sa dvere našej výrobne dražé a za nimi stojí pani Hofmanová, mamička majiteľa firmy Toma. Je večne usmievavá a kamkoľvek ide, hovoria jej, že vonia ako pralinky. A niet sa čomu diviť, jej rukami každý deň prejdú desiatky kilogramov ovocia a orechov obalených v čokoláde. Zaujíma vás, ako to v našej výrobni dražovaných dobrôt chodí? Poďte ďalej!

Zdieľať



Výrobňa dražé: Naša kúzelná továreň na čokoládu

Čo je to dražovanie?

Dražovanie je obaľovanie surovín v čokoláde, mede či cukre. Pôvod má už v antickom Grécku, odkiaľ tiež pochádza tento názov – gréckej „tragemata“ [dra:žmata] totiž označuje maškrtu alebo dezert. 

Ako to všetko začalo? 

Dražované suroviny, alebo tiež "dražovky", ako im hovoríme, sme pôvodne odoberali od externých dodávateľov, s kvalitou sme však spokojní neboli. Bežne totiž výrobcovia na surovinu nanášajú glukózový sirup a následne ju ešte obaľujú v cukre, aby bola výroba lacnejšia a čokoláda lepšie priľnula. Výsledný produkt potom obsahuje veľa cukru, a preto sme sa v roku 2016 rozhodli ísť na to inak a do výroby dražovek sa pustili sami. Rýchlo sme ale zistili, že to nie je žiadna sranda, výroba dražé je totiž technologicky veľmi náročná. Našťastie sa pani Hofmanová nezľakne žiadnej výzvy a zatiaľ sme nenarazili na nič, čo by v čokoláde nedokázala obaliť. Od otvorenia vlastnej dražovny sme produkciu navýšili už o 300%! 

Naše dražované produkty neobsahujú žiaden pridaný cukor alebo glukózový sirup. Používanie prímesí a lacných surovín nie je naša cesta! Nad vstupnými surovinami máme úplnú kontrolu a všetky orechy aj ovocie, ktoré v čokoláde obaľujeme, starostlivo vyberáme. Sú to tie isté prémiové suroviny, ktoré nájdete na našom e-shope, žiadne podradné kúsky ani druhú akosť v našich dražovkách nenájdete!

Paní Hofmanová, která vyrábí dražovky
Pani Hofmanová, naše čokoládová kúzelníčka.

Ako prebieha dražovanie? 

Vo výrobni dražé je niekoľko zvláštne vyzerajúcich strojov, ktoré si pani Hofmanová nechala vyrobiť na zákazku. Okrem toho je tu tiež poriadna zima – kvôli správnemu tuhnutia čokolády teplota vo výrobni nepresahuje 14 °C. „Niekto sa chodí otužovať do rybníka, ja do svojej práce,“ vtipkuje s obľubou pani Hofmanová. Je preto potrebné sa poriadne obliecť a byť neustále v pohybe. Ešte šťastie, že o prácu tu nie je núdza!

Najprv je potrebné pomaly rozohriať čokoládu – a nie tak hocijakú, na výrobu dražé sa používa špeciálna čokoláda, ktorá musí mať určitý stupeň viskozity, aby sa v nej suroviny krásne obalili. Používame prevažne čokoládu českej výroby, ktorá má minimum aditív a neobsahuje palmový tuk.

Následne sa suroviny nasypú do veľkého bubna miešačky a za stáleho otáčania a chladenia sa obaľujú čokoládou. Tá sa prilieva priebežne, suroviny teda postupne získavajú ďalšie a ďalšie tenučké kabátiky z čokolády. Obaliť jednu várku trvá až 4 hodiny! Pri každom nalievaní čokolády je potreba suroviny dôkladne premiešať, nie je preto jediný kúsok, ktorý by pani Hofmanovej neprešiel pod rukami. 

Vychytať správny pomer surovín a čokolády je pekná veda, rovnako ako nastaviť ideálnu teplotu. V prípade potreby sa suroviny počas dražovania dochladzujú pomocou ventilátora. Nesmie sa to však prehnať, inak čokoláda stuhne príliš rýchlo a naskáču jej vrásky. Každá vrstva však musí byť dokonale hladká!

Na záver sa dražé „lakujú“, aby boli krásne lesklé a hladké, alebo sa obaľujú v škorici či prášku z lyofilizovaného ovocia.

Maliny v malinovéejčokoláde
Suroviny sa v čokoláde postupne obaľujú až 4 hodiny. Takto vznikajú chrumkavé maliny v malinovej čokoláde.

Unikátne príchute našich dražovek

S nápadmi na nové príchute prichádza majiteľ firmy Tom, syn pani Hofmanovej, ktorý má vraj už od malička vycibrené chute. Testovacie várky obaľuje pani Hofmanová ručne a následne nové dobroty všetci ochutnáme a prísne ohodnotíme. Akonáhle od nás dostanú 11 bodov z 10, putujú do výroby.

V súčasnosti u nás môžete ochutnať také unikáty, ako sú kokosové zlomky v mliečnej čokoláde, ktoré sú podľa pani Hofmanovej absolútna špička, alebo lieskové orechy v karamelovej čokoláde, ktoré chutia skoro ako Toffi..., ehm, jedna obľúbená bonboniéra - ba nie, vraj sú ešte oveľa lepšie!

Čo tak si dať višne v horkej čokoládě?

 Zaujíma vás, aké ďalšie dobroty pre vás pani Hofmanová pripravila?

Načítám

Čítajte tiež

Kde sa vzal náš MYX

Kde sa vzal náš MYX

11.10.24 | 19745× prečítané | 2 minúty

Tak šiel čas: Oslavujeme 10 rokov a pozývame vás na prípitok

Tak šiel čas: Oslavujeme 10 rokov a pozývame vás na prípitok

31.08.22 | 3845× prečítané | 5 minút

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Nepečené vianočné guľky trikrát inak

Nepečené vianočné guľky trikrát inak

13.11.24 | 9823× prečítané | 3 minúty

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

05.11.24 | 16567× prečítané | 5 minút

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

01.11.24 | 26933× prečítané | 9 minút

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

01.11.24 | 3358× prečítané | 6 minút

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

22.10.24 | 18387× prečítané | 3 minúty

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

22.10.24 | 15710× prečítané

Ako skladovať orechy?

Ako skladovať orechy?

22.10.24 | 42437× prečítané | 2 minúty

Pekanový koláč s hruškami a javorovým sirupom
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

18.10.24 | 11508× prečítané

Kde sa vzal náš MYX

Kde sa vzal náš MYX

11.10.24 | 19745× prečítané | 2 minúty

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?