Čo sa v článku dozviete?
Než sa z nej stane prášok
Moringu získavame zo stredne veľkého stromu nazývaného moringa olejodárná (Moringa oleifera). Pochádza z Indie, ale ľudstvo ju dokáže vypestovať takmer v každej subtropickej alebo tropickej oblasti.
Moringa patrí medzi veľmi nenáročné rastliny. Je to vždyzelený strom, ktorému sa darí v piesočnatej alebo hlinitej pôde. Najväčšou výhodou je, že sa pomerne ľahko prispôsobí klimatickým podmienkam a jej listy môžu pestovatelia zbierať po celý rok. Vedeli ste, že okrem dreva sú všetky časti moringy jedlé? Listy, kvety, ovocie, semená aj koreň, to všetko sa používa v liečiteľstve.
Tým, že sa moringa ľahko prispôsobí podmienkam pri pestovaní, sú nutričné hodnoty v každom regióne odlišné. Najviac to má na svedomí zloženie pôdy a celková klíma, ale aj používané hnojivo. Vedci zistili, že napríklad pri príliš vysokých teplotách môže dochádzať k denaturácii niektorých zložiek – napríklad v období veľkých horúčav majú zozbierané listy vyšší obsah vitamínu A ako v normálnych podmienkach, v chladných a suchých obdobiach v nich nájdeme zase vyšší obsah vitamínu C.
MORINGA | Čerstvé listy | Suché listy | Prášok z listů | Semienka | Struky |
---|---|---|---|---|---|
Makroživiny na 100 gramov (g) | |||||
Bielkoviny | 6,7 | 29,4 | 27,1 | 35,97 | 2,5 |
Tuky | 1,7 | 5,2 | 2,3 | 38,67 | 0,1 |
Sacharidy | 12,5 | 41,2 | 38,2 | 8,67 | 3,7 |
Vláknina | 0,9 | 12,5 | 19,2 | 2,87 | 4,8 |
Mikroživiny na 100 gramov (mg) | |||||
Vitamín B1 | 0,06 | 2,02 | 2,64 | 0,05 | 0,05 |
Vitamín B2 | 0,05 | 21,3 | 20,5 | 0,06 | 0,07 |
Vitamín B3 | 0,8 | 7,6 | 8,2 | 0,2 | 0,2 |
Vitamín C | 220 | 15,8 | 17,3 | 4,5 | 120 |
Vitamín E | 448 | 10,8 | 113 | 751,67 | |
Vápnik | 440 | 2185 | 2003 | 45 | 30 |
Horčík | 42 | 448 | 368 | 635 | 24 |
Fosfor | 70 | 252 | 204 | 75 | 110 |
Draslík | 259 | 1236 | 1324 | 259 | |
Meď | 0,07 | 0,49 | 0,57 | 5,2 | 3,1 |
Železo | 0,85 | 25,6 | 28,2 | 5,3 | |
Síra | 870 | 0,05 | 137 |
Tabuľka uvádza namerané nutričné hodnoty listov, semienok a strukov moringy v rôznych fázach spracovania. Nutričné hodnoty moringy sa líšia v závislosti od oblasti pestovania.
Olej, čaj a všemocný prášok
Semená moringy sú rovnako ako semienka ďalších rastlín bohaté na tuky. A kde je dostatok tuku, je väčšinou aj priestor pre výrobu oleja. Tak je tomu aj pri moringe. Moringový olej sa po zbere semien za studena lisuje, aby si zachoval čo najvyššie množstvo všetkých prospešných látok. Skladuje sa v tmavých fľaštičkách, aby nedochádzalo k strate kvality. Skvelú službu urobí v kozmetike. Používa sa v boji proti vráskam, akné, pigmentovým škvrnám i proti svrbivým problémom pokožky.
A ako sa vyrába moringový prášok? Za normálnych okolností sa listy moringy zbierajú v čo najchladnejšej časti dňa – priame slniečko je pri zbere nežiaduce ako pre rastlinu, tak pre pracovníkov. Zabudnite ale na to, že by sa strom oberal lístok po lístku! Zo stromu sa odsekne celá koruna a v zemi zostane len asi 1 meter vysoký kmeň. Koruna sa následne zavesí, prepláchne vodou od prachu a špiny a nechá sa uschnúť. Sušenie prebieha v tieni, na priamom slniečku by sa listy spálili! Za pár dní sa lístky moringy zozbierajú, vyberú sa z nich vetvičky a iný cudzorodý materiál a následne putujú na ďalšie spracovanie.
Proces je to drsný, ale nemusíte sa báť. Kmeň moringy znovu vyrastie a do ďalšieho zberu sa zase obsype zelenými lístkami. A má to aj ďalšiu výhodu – zber neprebieha v závratných výškach, ako je tomu napríklad u datlí.
Lístky sa potom buď nechajú len tak (môžete ich nájsť v čajových zmesiach), alebo sa melú a preosievajú až na najjemnejší moringový prášok, ktorý sa stáva univerzálnym pomocníkom v kuchyni. A bonus navyše: našli sme pre vás moringu, ktorú spracovávajú v BIO kvalite!
Radšej neskoro, ako nikdy
Západný svet v posledných rokoch objavuje superpotraviny, ktoré sú v liečiteľstve a orientálnej medicíne známe už po tisícročia. Vzácnou moringu tak poznáme z obchodov až posledných pár desiatok rokov. A to je škoda, pretože každá časť stromu je dôležitou zásobárňou prospešných látok – vitamínov a minerálov.
A nielen to – moringa obsahuje aj látky dôležité pre metabolizmus a chemické reakcie v tele. To hlavne vďaka antioxidantom, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Medzi antioxidanty v moringe patria napríklad tzv. fytochemikálie.
Superhrdina medzi superpotravinami
Moringa je jednou z najkomplexnejších superpotravín a my sa čudujeme, prečo o nej zatiaľ vie tak málo ľudí. Vo všetkých svojich častiach totiž ukrýva truhlice plné nutričných pokladov. Nájdeme v nej vápnik, draslík, zinok, mangán, železo a meď a z vitamínov takmer celú abecedu! Z moringy vaše telo získa vitamín A, B-komplex (vrátane kyseliny listovej, pantoténovej a pyridoxínu) a tiež vitamíny C, D a E.
Má nízky obsah kalórií, takže sa hodí do rôznych redukčných diét aj pre doplnenie vitamínov a minerálov každý deň bez ohľadu na spôsob stravovania. Odporúčané denné množstvo moringového prášku sú zhruba jedna až tri čajové lyžičky (2–7 gramov).
A ako teda moringa pôsobí v tele?
Hoci je moringa nadupaná od korienkov až po poslednú vetvičku prospešnými látkami, zatiaľ chýba dostatočné množstvo relevantných výskumov na ľuďoch, aby sme mohli vyhlásiť, že konzumácia moringy preukázateľne zlepšuje zdravie. Čo je však zatiaľ isté, že moringa vie, a prečo by ste ju mali zaradiť do jedálnička?
- Je to prírodný antioxidant. Vďaka obsahu zdraviu prospešných látok chráni tkanivo proti oxidačnému stresu. Antioxidanty v moringe zastupuje quercetín a kyselina chlorogenová, ktorá má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.
- Môže sa pridať do potravín ako prírodný konzervant – pomáha totiž znižovať nechcenú oxidáciu tukov.
- V tradičnej medicíne sa používa ako liek pre zlepšenie priebehu cukrovky. V štúdii, ktorá bola vykonávaná na potkanoch, síce k vytúženému poklesu došlo, štúdie na ľuďoch zatiaľ k presvedčivým výsledkom nedospeli. Schopnosť moringy regulovať hladinu cukru v krvi pravdepodobne súvisia s prítomnosťou terpentoidov, ktoré chránia beta bunky. Tie v majú v pankrease na starosti produkciu inzulínu.
- Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a fenolových kyselín sa tiež moringa využíva pre jej protizápalové a antibakteriálne účinky. Preto sa moringový olej hodí skvele pre pleť so sklonmi k akné.
- U moringy sa hovorí aj o ich účinkoch v boji s rakovinou, a to predovšetkým kvôli látkam, ako sú glukozinoláty, niazimicín a benzylisothiokyanát, ktoré pomáhajú inhibovať rast nádorových buniek.
V kuchyni má zelenú
Vďaka tomu, že je naša moringa pomletá na jemný prášok, môžete s ňou pracovať veľmi ľahko. Jej chuť ľahko prebijú ostatné suroviny, s ktorými ju budete jesť, a pritom sa nestratí ani jeden z benefitov! Pokiaľ ju ochutnáte samostatne, ucítite na jazyku chlorofyl a zemité tóny. Moringa Vám môže trošku pripomínať zelený čaj alebo matchu.
Vyskúšať ju môžete na sladko, skvele sa hodí do lievancov, jogurtu s ovocím, ale aj do ovsenej kaše. Moringový prášok rýchlo napumpuje vaše smoothie alebo ranné vločky náloží vitamínmi. Aj pekári si prídu na svoje. Nemusíte sa báť moringou poprášiť obľúbený cheesecake, pridať ju ako ozdobu na cupcake alebo urobiť tú najzelenšiu tortu. Vďaka chlorofylu zafarbíme krásne povrch aj bez umelých farbív!
Moringový nanuk
A vedeli ste, že v lete sa môžete osviežiť čučoriedkovo–moringovými nanukmi? Na 4 nanuky budete potrebovať
- 3 lyžičky moringa prášku
- 3 lyžičky medu
- 60 ml kokosového alebo sójového jogurtu
- 180 ml kešu mlieka
- štvrťku avokáda
- hrsť čučoriedok
A ako na to? Rozvarte v teflónovej panvičke čučoriedky s medom a až začnú bublať, odstavte ich. Zvyšok ingrediencií hoďte do mixéra a rozmixujte do hladka. Do formičiek rovnomerne rozdeľte obe zmesi – na špičku nanuku použite čučoriedky, zvyšok doplňte zmesou s moringou. Nechajte cez noc stuhnúť v mrazničke a letné osvieženie je na svete!
Moringa je jednoducho superpotravina, ktorú sa oplatí pridať do jedálnička. Deti si ju u nás najviac zamilovali v našom MYXe Dino, v ktorom pod zeleným popraškom ukrýva bielu čokoládu a božsky chrumkavú mandľu. Spolu s malinami v malinovej čokoláde, lieskačmi v karameli a ríbezľami v dračej čokoláde rozohrávajú celý karneval chutí a farieb. A čo je najlepšie? Všetky tieto farebné dobroty prechádzajú rukami mamičky jedného z našich majiteľov.
Zdroje
- GOPALAKRISHNAN, Lakshmipriya, Kruthi DORIYA a Devarai Santhosh KUMAR. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application [online]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300362t