🚀 15 % úúplne na všetko! 🤩 S kódom: CHCEM15 + DOPRAVA len za 1,8 €. 🚚

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

10 zaujímavostí o kešu

22. 2. | 41671× prečítané | 6 minút čítania


Kešu oriešky nie sú oriešky! Na strome vyzerajú ako paprika, v surovom stave vám môžu kešu poleptať pokožku a najväčší kešu strom na svete zaberá cez 8 000 metrov štvorcových. Poďte s nami zabrúsiť do tajov týchto chrumkavých zázrakov! Prinášame vám zaujímavé fakty o kešu orieškoch.

Zdieľať



10 zaujímavostí o kešu

V článku sa dozviete zaujímavé podrobnosti o tom, že…


1. Kešu pre zdravé vlasy a kosti

Kešu orechy nie sú len chrumkavá odmena k televízii alebo na výlet. Obsahujú nielen tuky, ale aj bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Kešu orechy obsahujú menej tukov ako ostatné orechy – uvádza sa asi 48 % z celkovej hmotnosti, z čoho asi 80 % tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Bielkoviny predstavujú asi 16 %.

Kešu orechy obsahujú značné množstvo vitamínu K, ďalej pyridoxín a thiamin. Vynikajú vysokým obsahom horčíka a draslíka. Vedeli ste, že sa vo 105 gramoch našich JUMBO kešu orechov ukrýva celá odporúčaná denná dávka horčíka? A že tieto malé zázraky disponujú najvyšším množstvom železa zo všetkých stromových orechov? Podporujú zdravie kostí a vďaka obsahu selénu a zinku priaznivo pôsobia aj na vlasy a nechty. Olejnatosť kešu orechov pôsobí priaznivo aj na ľudskú pokožku. Tá sa stáva prirodzene hebkou, vláčnou a pružnou. Obsah jednotlivých zložiek sa samozrejme líši orech od orecha, záleží na ich pôvode, odrode a tiež spôsobe spracovania.

2. Kešu orechy visia z jabĺčka

Strom, na ktorom rastie kešu orech sa nazýva obličkovec západný. Je to tropický vždyzelený strom, ktorý dosahuje výšku až 12 metrov. Na ňom v období zberu nájdeme žlto-oranžové až červené „kešu jabĺčka", ktoré niekomu môžu pripomínať svojim tvarom skôr papriku. Aj keď tak vyzerajú, nie sú to z botanického hľadiska pravé plody. Sú to len zdužinatelé časti kvetov, pod ktorými visí pravý plod. Ten má hnedozelenú farbu a vnútri neho sa nachádza svetlé semienko v tenučkej, svetlohnedej šupke – tzv. kešu oriešok. Po odkvitnutí trvá asi 2 mesiace, než jabĺčko aj s plodom dozreje.

ledvinovník západní
Obličkovec západný dokáže za rok vyprodukovať až 50 kg kešu orechov.

3. Tretie najpestovanejšie na svete

Obličkovec západný rastie v suchých aj tropických oblastiach. Pôvodne rástol v severovýchodnej Brazílii, vďaka moreplavcom sa však strom rozšíril aj do Indie či Afriky. A postupne si ich obľúbili ľudia po celom svete. Ich použitie je naozaj všestranné a o ich obľúbenosti svedčia aj čísla. V sezóne 2019/2020 pestovatelia zožali zo stromov viac ako 3,6 milióna ton kešu v škrupinách, z čoho získali 786 tisíc ton lúpaných orieškov. Kešu sa tak radia za mandle a vlašské orechy na tretie miesto v celosvetovej produkcii orechov!

Najväčšími pestovateľmi sú krajiny západnej Afriky, najmä Pobrežie Slonoviny alebo Ghana. Málokedy ale uvidíte na obale uvedené tieto štáty ako krajina pôvodu. Kešu orechy sa totiž vo veľkom prevážajú do Indie alebo Vietnamu, kde sa v špecializovaných továrňach spracovávajú a expedujú ďalej do sveta.

4. Kešu orechy nebývajú RAW

Samotný plod je chránený poriadne tvrdou škrupinou, ktorú je pri spracovaní nutné odstrániť. To nie je vôbec jednoduché, preto sa škrupina ošetruje horúcim vzduchom, horúcim olejovým kúpeľom alebo pražením. Škrupina tak skrehne a producenti sa potom môžu ľahšie dostať k pokladu vo vnútri.

Práve z tohto dôvodu by sa kešu nemalo označovať ako RAW. Ako RAW sú totiž považované len potraviny, u ktorých pri spracovaní nedošlo k prekročeniu teploty 42 °C. Ak však na takéto označenie u kešu narazíte, nemusí to byť nutne podvod. Kešu orechy sa totiž lúpu aj ručne, sú potom ale výrazne drahšie. Ručné lúpanie a čistenie kešu orieškov totiž nie je žiadna sranda. Škrupina, v ktorej sa kešu nachádza, obsahuje fenolovú živicu a kyselinu salicylovú, ktoré sú silne dráždivé a pri priamom kontakte s pokožkou môžu spôsobiť popáleniny a pľuzgiere. Pri zbere i ručnom lúpaní je teda nutné používať veľmi ostré nástroje a tiež dobré ochranné pomôcky.

Loupání kešu ořechů
Len málo producentov spracováva kešu ručne. Je to kvôli leptavej kyseline, ktorú obsahujú škrupinky plodov.

5. Ako si zlepšiť trávenie

Kešu orechy majú olejnatú textúru, takže môžu byť pre niektorých ľudí ťažšie stráviteľné. Ak však orechy namočíte na noc do vody, prebudíte v nich všetku silu. Ako na to, sa dozviete v našom článku.

Sú skvelou a zdravou pochúťkou pre vás i vaše deti a môžete si ich dopriať na tisíc spôsobov. Navyše obsahujú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať črevá v dobrej kondícii, znižujú pocit hladu a podporujú pocit plnosti. A ak si chcete dopriať extra porciu vlákniny, odporúčame naše unikátne kešu v šupke. Pri spracovaní neprešli všetkými časťami procesu a po odlúpnutí tvrdej škrupiny už nedošlo k blanšírovaniu. Šupka uchránila ich chrumkavosť a pridala im ešte extra chuť navyše!

6. Najväčší kešu strom na svete

V blízkosti brazílskej rieky Rio Grande do Norte sa v meste Natal nachádza obličkovec západný, ktorý je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší svojho druhu. Jeho kmeň i všetky rozvetvené časti pokrývali v roku 1994 plochu neuveriteľných 7 300 metrov štvorcových, čo zodpovedá rozlohe 70 obličkovcom priemerného vzrastu. V súčasnosti sa strom rozprestiera na ploche 8 500 metrov štvorcových a každým rokom sa ďalej rozrastá. Rastie uprostred obývaného územia. Z výšky vyzerá ako celý park, ide ale naozaj len o jednu rastlinu – konáre nerastú do výšky, ale skláňajú sa späť k zemi, zapúšťajú korene do pôdy a opäť rašia smerom nahor. Strom slúži ako obľúbená turistická atrakcia a zrezávanie vetvičiek či drobné úpravy nepripadajú do úvahy. Takýto zákrok by totiž pravdepodobne poškodil zdravie stromu a spomalil jeho prirodzený rast. Aj tak sa správcovia obávajú, že turizmus rast a zdravie stromu nenávratne poškodí.

7. Kešu na tisíc spôsobov

Či ich ponúkneme návšteve, ozdobíme nimi koláč alebo z nich vytvoríme orechovú pastu, stále budú obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých ľudí na zemi. V Európe ich v natural prevedení máme spojené predovšetkým s pečením, ale v Ázii je bežné pridávať ich do slaných jedál. Nájdete ich nasekané v zmesiach s ryžou, pridávajú sa aj do šalátov alebo k omáčkam pod mäso. Európania tieto jedlá často vnímajú ako exotickú dobrotu. Na starom kontinente sme si totiž viac zvykli jesť kešu na sladko. Robíme z nich raw kešu zákusky, zdobíme nimi zákusky, alebo ich v podobe krému pridávame do jogurtov a ovsených kaší. Alebo ich opražené na sucho so soľou alebo v barbecue korení maškrtíme na návštevách.

8. Zradná kyselina anakardová

Pri konzumácii si rovnako ako u iných orechov musíme dávať pozor. Kešu orechy môžu vyvolať alergickú reakciu. Tú najčastejšie spôsobuje precitlivenosť na kyselinou anakardovú. V prípade intolerancie na kešu je typické svrbenie pokožky, bolesť brucha, hnačka či dokonca dýchacie problémy. Túto kyselinu obsahujú aj pistácie či mango, a tak by si mali ľudia, ktorým toto ovocie nerobí dobre, dať pri konzumácii kešu pozor. Avšak zároveň platí, že nie všetko je stopercentné a každý človek reaguje na alergény inak. Ak ste teda napríklad alergický na iný druh orechov, nemusí to nutne znamenať, že vám kešu neurobí dobre!

Kešu jablíčka plody kešu
Kešu jabĺčka sú sladkou pochúťkou v Indii i Vietname. Vyrába sa z nich napríklad pálenka Feni.

9. Čo sa stane so zbytkom „plodu“?

Pri zbere kešu orieškov sa samozrejme dužinaté jabĺčko nevyhadzuje. Je sladkokyslé, šťavnaté a môže sa jesť aj surové. Kvôli tenkej šupke sa však pomerne ľahko kazí, a tak sa nevyváža, lokálne sa z neho zvyčajne vyrába vynikajúci džem, kompót alebo sa kandizuje. Po prekvasení a vylisovaní z neho dokonca robia pálenku zvanú "Feni". Vyrábajú sa z neho však aj nealkoholické tekutiny ako ovocný ocot alebo sladký nápoj „cajuína". Jabĺčko je nabité vitamínom B2, ktorý z neho robí zdravé a chutné ovocie.

10. Rozmanité využitie obličkovca

Určite ste sa už stretli s názvom biely mahagón. Je to luxusné drevo, ktoré najčastejšie môžete vidieť vo forme nábytku. Vyrobený je práve z dreva obličkovca západného. Tým ale využitie tohto stromu nekončí. Výťažky z listov sa pridávajú do zubných pást a živica sa po ďalšom spracovaní môže využiť ako priemyselné lepidlo na viazanie kníh či obálok. Podobne ako arabská guma sa potom táto živica používa aj v potravinárstve.

Až sa budete nabudúce rozhodovať, ktoré orechy si hodíte do košíka, budete zase o niečo múdrejší. Lákajú vás skôr prírodné kešu, u ktorých vynikne ich sladká maslová chuť, alebo máte slabosť pre slané a korenené varianty?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?