30 minút
16–20 kusov
Čo budete potrebovať?
Na sušienky:
- 80 g rozpusteného masla
- 100 g ryžovej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g pekanových orechov
- 80 g mandľovej orechovej pasty
- 60 g ryžového sirupu
- 60 g mliečnej čokolády
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka kardamómu (na špičku lyžičky)
- štipka soli
Na ozdobu:
Postup
Najprv si nasekáme pekany nahrubo a ovsené vločky krátko rozmixujeme na jemnejšiu drť. Vždy je lepšie mať v sušienkach skôr menšie kúsky orechov – menej sa potom rozpadajú. Potom všetky suché ingrediencie zmiešame v miske.
Rozpustené vychladnuté maslo zmiešame s ryžovým sirupom a mandľovou pastou. Túto tekutú zmes vlejeme do misy so sypkými ingredienciami. Zmes prepracujeme lyžicou, aby sa všetko krásne prepojilo.
Potom si pripravíme plech vyložený papierom na pečenie, na ktorý budeme postupne klásť sušienky. Zo zmesi si v dlaniach vytvarujeme guličky zhruba o veľkosti pingpongovej loptičky. Položíme ich na plech a jemne ich roztlačíme. Použiť k tomu môžete napríklad polievkovú lyžicu. Sušienky potom ešte doformujeme prstami, aby boli cca 1 cm vysoké.
Nakoniec sušienky ozdobíme kúskami maslového karamelu. Odporúčame ich do sušienky ľahko vtlačiť.
Plech so sušienkami dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 13 minút do chrumkava.
Horúce sušienky sú veľmi krehké a pri premiestňovaní by sa nám mohli rozpadnúť, preto ako sušienky zložíme z papiera na pečenie, necháme ich vychladnúť.
A potom už iba hurá na ne!
Fotky a recept: @gazdina