🔔 Zľava 12 € nad 80 € - kód: ZLAVA12 🌟 Ako je to s doručením do Vianoc🎄

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Orechy ako alergén

15. 3. | 95737× prečítané | 6 minút čítania


Alergiami alebo intoleranciou na potraviny trpí okolo 8 % dojčiat, 5 % malých detí a 3–4 % dospelých osôb. Najčastejšie sa alergia prejavuje vyrážkou, opuchom a v najhorších prípadoch môže dôjsť až k anafylaktickému šoku. Ako alergia vzniká a aké alergény poznáme? Čo sa v tele odohráva pri alergickej reakcii a ako sa líši od potravinovej intolerancie?

Zdieľať



Orechy ako alergén

Čo sa v článku dozviete?

Ako sa na alergény pozerá zákon

Legislatíva v EU vyžaduje, aby informácie o prítomnosti alergénov v potravinách boli spotrebiteľom poskytované vždy, a to aj v prípade nebalených potravín. Je potrebné ich označovať špeciálne, aby sa dali ľahko odlíšiť od ostatných zložiek. U nás vo Světě plodů alergény označujeme podčiarknutím.

Čo sa deje v tele pri alergii

Alergia je vlastne reakcia tela, ktorá vzniká, keď telo vyhodnotí nejakú potravinu ako cudziu. Následne dá podnet imunitnému systému, aby sa pred ňou chránil tým, že začne uvoľňovať imunoglobulíny E. Tie sa naviažu na alergén a vyvolajú alergickú reakciu.

Ako spoznať alergiu

Najčastejšími prejavmi alergie na potravinu sú opuchy, svrbenie a pálenie kože a tiež tráviace ťažkosti. Aby sme boli trochu presnejší – môže ísť napríklad o svrbenie nosa, kýchanie, kašeľ, bolesť hlavy, slzenie a svrbenie očí, hnačka, nevoľnosť, vracanie, svrbenie pokožky alebo vyrážka. Podozrenie na alergiu vzniká, ak sa určité príznaky opakujú za rovnakých okolností – napríklad nádcha v peľovej sezóne, dýchacie ťažkosti viazané na rovnaké miesto, tráviace alebo kožné prejavy po určitých potravinách. 

Aj v našej ponuke nájdete produkty, ktoré môžu vyvolávať alergickú reakciu alebo intoleranciu. Patria medzi ne napríklad oriešky a semienka, čokoláda alebo cestoviny. Preto si vždy čítajte podrobne zloženie.

Seznam alergénov

Mali by sme dávať pozor, čo konzumujeme a v akom množstve potenciálne alergény zaraďujeme do svojho jedálnička. Ak máte podozrenie na alergiu, mali by ste sa snažiť takýmto produktom vyvarovať, prípadne sa poradiť so svojím lekárom, ako postupovať ďalej. Zložky v jedle, ktoré by mohli pôsobiť ako alergénne látky, by sme mali poznať všetci. Od roku 2014 platí v Európskej únii povinnosť označovať príslušné alergény. Patria medzi ne:

  • obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, cirok alebo ich hybridné odrody)
  • vajcia (a výrobky z nich)
  • jadrá podzemnice olejnej (a výrobky z nich)
  • sójové bôby (a výrobky z nich)
  • mlieko (a výrobky z neho)
  • orechy – mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové a para orechy, pistácie, makadamové orechy (a výrobky z nich)
  • sezamové semienka (a výrobky z nich)

Dohromady poznáme 14 hlavných skupín alergénov, zvyšných 7 však v našich produktoch nenájdete. Sú to: kôrovce, mäkkýše, ryby, zeler, horčica a vlčí bôb (a výrobky z nich), oxid siričitý a siričitany (koncentrácia vyššia ako 10 mg/kg). Prečo nesírime naše ovocie sa dozviete tu.

Alergie na orechy

Orechy sa považujú za jednu alergénnu skupinu, hoci nie je pravidlom, že človeku alergickému na orechy vadia všetky druhy. Najväčšími alergénmi sú arašidy spolu s para orechmi. Priemerná doba nástupu alergickej reakcie je 3 minúty po konzumácii, ale môže sa vyskytnúť aj s časovým odstupom. Je známe, že ľudia trpiaci alergiou na arašidy sú väčšinou alergickí aj na ostatné orechy. Naopak, ak ste alergickí, povedzme, na mandle, nemusíte byť nutne alergickí aj na iné orechy. Rozhodne je dobré nechať si urobiť alergologické vyšetrenie, aby ste zistili, čo presne vám spôsobuje ťažkosti.

Skřížené alergie

Alergie na orechy sú často dôsledkom už existujúcej peľovej alergie (tzv. senzibilizácie na inhalačné alergény). Ak imunitný systém najprv raz zareaguje alergicky napríklad na kvety hrušky, liesky, jelše alebo buku, môže následne precitlivene reagovať aj na lieskové, vlašské alebo para orechy, kešu či mandle. Základnou podmienkou je chemická príbuznosť týchto alergénov. Tomu sa potom hovorí skrížená alergia.

Alergickú reakciu totiž vyvolávajú antigénne látky (bielkoviny a polysacharidy), ktoré sú zložené z aminokyselín. Niektoré látky majú podobné zloženie ako aminokyseliny, a tak môžu u citlivého jedinca vyvolať rovnako silnú alergickú reakciu, aká môže vzniknúť pri pôvodnej potravine. Skrížené alergie sú bežné, trpí nimi asi 50 % ľudí v strednej Európe.

Napríklad antigén prítomný v breze je podobný ako sekvencia aminokyselín v ovocí (jablko, broskyňa, kiwi), lieskových a vlašských orechoch, mandliach, mede, koreniach alebo v mrkve.

Vedeli ste, že…?

Gén para orechov bol pridaný do geneticky modifikovanej sóje, aby sa zvýšila jej výživová hodnota. Tento gén spôsobuje rovnaké alergické reakcie ako samotný orech, preto sa stáva, že ľudia sú alergickí na obe tieto potraviny.

Alergie na sójový lecitín

Sójový lecitín je emulgátor, ktorý sa často pridáva do čokolád. Medzi alergény patrí, pretože ako zložka bol lecitín oddelený zo sóje, ktorá sa medzi alergény radí. Lecitín je fosfolipid, ktorý sa do potravín pridáva ako doplnok. Pre človeka bez alergie nie je vôbec závadný, naopak, má mnoho výhod, medzi ktoré patrí napríklad zníženie cholesterolu v krvi, zníženie bolesti kĺbov, posilňovanie imunitného systému, predchádzanie vzniku aterosklerózy a tiež napomáha zlepšeniu pamäte. Práve preto na neho narazíte tiež v prášku alebo v kapsuliach, pre jeho účinky sa užíva ako doplnok stravy. U nás ho nájdete v niektorých čokoládach, kde plní úlohu emulgátoru – spája vodnú a tukovú zložku v jeden celok. Bez neho by sa z čokolády uvoľňovala voda. Podrobne sme sa mu venovali v našom článku

Niektoré naše čokolády obsahujú sójový lecitín, prečítajte si o tom viac.

Potravinové intolerancie

Potravinové intolerancie vznikajú úplne inak ako alergie. Na rozdiel od alergií nie sú vyvolané imunitnou reakciou, ale zníženou funkciou alebo nedostatočnou tvorbou konkrétneho enzýmu, ktorý potravinu v tele pomáha metabolizovať. Intolerancia je teda spôsobená väčšinou inými faktormi ako alergie a svoju rolu môže hrať aj dedičnosť.

Napríklad intolerancia na laktózu, ktorá sa bežne nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch, je u človeka spôsobená nedostatočnou tvorbou enzýmu laktáza, ktorý napomáha štiepeniu disacharidov laktózy na jednoduché cukry. Ak má človek intoleranciu na laktózu, neznamená to, že nemôže konzumovať nič, čo je vyrobené z kravského mlieka. Zakysané mliečne výrobky, ako sú jogurty, niektoré syry alebo kefíry človek s intoleranciou konzumovať väčšinou môže. Je to spôsobené tým, že na tieto výrobky boli použité baktérie mliečneho kvasenia. Tie prítomnú laktózu rozštiepili najskôr na menšie cukry až neskôr na kyselinu mliečnu, ktorá vytvára kyslú chuť daného produktu. Vďaka tomu sú kyslomliečne výrobky stráviteľnejšie.

Ako sa intolerancia prejavuje?

Väčšinou sa intolerancia prejavuje širokou škálou symptómov. Medzi tie najčastejšie patria zažívacie ťažkosti ako hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída. Vyskytnúť sa môže aj bolesť hlavy, nádcha, syndróm dráždivého čreva, nadváha, ale aj podvýživa, artritída a iné.

kešu ořechy

Ak ste na niečo alergickí, alebo máte potravinovú intoleranciu, veríme, že to často môže byť veľmi obmedzujúce. Preto sa vo Světě plodů snažíme zaistiť maximálnu ponuku aj bezlaktózových a bezlepkových produktov. Ak ste teda alergickí na orechy a laktózu, môžete bez obáv maškrtiť naše lyofilizované ovocné smoothie štvorčeky vo vegan čokoláde.

Ak vám vadia siričitany, nemusíte sa báť – u nás ovocie nesírime. V každom prípade pri akejkoľvek potravinovej intolerancii či alergiu odporúčame byť opatrní, starostlivo čítať zloženie a poradiť sa o vašom zdravotnom stave s lekárom.

Čítajte tiež

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

01.11.24 | 27443× prečítané | 9 minút

Ako posilniť imunitu?

Ako posilniť imunitu?

20.09.24 | 9689× prečítané | 4 minúty

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?