Čo sa v článku dozveite?
Arašidová legenda alebo Z histórie orieškových masiel
Najznámejším orechovým maslom je to arašidové. A to aj napriek paradoxu, že arašidy nie sú orechy, ale strukovina! Domovinou arašidového masla je USA, kde si ho najčastejšie doprajú na hrianky s marmeládou. Legendárna kombinácia peanut butter & jelly tu už po niekoľko generácií zostáva evergreenom nielen školských desiat.
K nám si tieto maslá, krémy či pasty prebojovali cestu len nedávno. Najväčší boom zažívajú v posledných desiatich rokoch. K ich propagácii prispela fitnes komunita, ktorá sa často inšpiruje výživovými trendami a receptami zo zahraničia. Dnes sú orechové maslá bežnou súčasťou jedálnička vyznávačov zdravej stravy, milovníkov orechov a nenapraviteľných maškrtníkov. Okrem špecializovaných obchodov a predajní zdravej výživy ich zoženiete tiež v supermarketoch. Vyberajte ale starostlivo, zložením sa totiž maslá môžu výrazne líšiť!
Na výrobu masiel a pást sa používajú aj semienka, čo ale nie je žiadna novinka. Dlhú tradíciu má napríklad sezamová pasta tahini, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou arabskej kuchyne. Okrem hummus z nej vykúzlite napríklad chutný dip na šalát.
Vedeli ste, že...
Sezam je bohatý na vápnik, železo a antioxidanty. Jeho semienka sú ale veľmi malé na to, aby sme ich dokázali dôkladne rozhrýzť. Niekedy tak môžu tráviacim traktom prejsť v celku, tým pádom bez úžitku. Rozomletím na jemnučkú tahini pastu sa zvýši ich stráviteľnosť aj šanca, že nášmu telu odovzdajú prospešné živiny.
Toľko rôznych druhov!
Druhov orieškových masiel je toľko, že pravdepodobne nebudete vedieť, po ktorom siahnuť skôr. Nenechajte sa zmýliť, nelíšia sa len tým, či sú z kešu, alebo pistácií!
Čisté orechové maslá
Jednodruhové maslá a pasty vyrobené len a len z orechov. Vynikajú plnou chuťou a hodia sa do sladkých aj slaných pokrmov. Sú skvelé, pretože neobsahujú žiadne umelé dochucovadlá – často totiž stačí len krémová chuť orechov. Siahnuť u nás môžete po paste z arašidov, mandlí, lieskových orieškov, kešu, pistácií, kokosu alebo napríklad makadamov!
Sladené a ochutené orechové maslá
Maslá nájdete na trhu aj s pridaným cukrom, sirupom či iným sladidlom. Z ochutených variánt je pre nás favoritom orechové máslo s kakaom.
Proteínové orechové maslá
Pochúťka, ktorá poteší nielen fitness nadšencov. Pridaním srvátkového či rastlinného proteínu vznikne výživná bomba, ktorá zdravé tuky z orechov vyváži bielkovinami. Zvýši sa tak schopnosť masiel nasýtiť vás a mierne sa zníži ich kalorická hodnota.
Jemné a chrumkavé orechové maslá
Preferovaná konzistencia je len na vás. Maslá môžu byť rozomleté úplne najemno alebo obsahovať rôzne veľké kúsky, ktoré chuťový zážitok doplnia labužníckym chrumkaním.
Semienkové pasty
Výživné semienka v tekutej forme si zamilujú aj odporcovia „vtáčieho zobu“. Za skúšku stojí už spomínaná tahini pasta alebo výživná pasta z konopných semienok. Tú si jednoducho pridáte do smoothie, a obohatíte ho tak o esenciálne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Různá balení
okrem pohárov máme orechové maslá tiež v praktickom doypacku, ktorý ľahko podojíte do poslednej kvapky. Tie menšie sú ideálne na cesty, väčšie potom zabezpečia doplnenie vašich kuchynských zásob a zaplnia prázdne nádoy.
Ako sa orechové maslá vyrábajú?
Každá značka pristupuje k výrobe orechových masiel po svojom. Základný postup ale zostáva podobný. Niektoré orechy je lepšie vopred opražiť, niektoré sú výborné len tak. Po vychladnutí nasleduje drvenie na menšie kúsky a mletie, ktoré môže trvať až 12 hodín. Je totiž potrebné, aby boli maslá krásne jemné a krémové. Na spracovanie sa najčastejšie používa koloidný mlyn s odstredivkou. Orechové maslo si ale môžete vyrobiť aj doma. Chce to kvalitné orechy, výkonný mixér a trochu (viac) trpezlivosti. Najlepšie to ide s kešu orieškami, ktoré sú typické svojou jemnosťou a mäkšou štruktúrou.
A na koho sa spoliehame my? Naše srdcia si získal český výrobca masiel Lepé. K celému procesu výroby sa stavia zodpovedne, nedá dopustiť na tradičné postupy a starostlivo si stráži kvalitu surovín – rovnako ako my! A je to poznať – maslá Lepé sú krásne jemné a tekuté, netuhnú, nedrobia sa a nehrudkovatejú. Navyše maslá necestujú okolo sveta a ich nákupom podporujeme šikovné české ručičky.
Na čo si dať pozor?
Nenechajte si mazať palmáč okolo úst. Do zloženia orechových masiel rozhodne nepatrí stužený a palmový tuk. Väčšinou nie je potrebné pridávať vôbec žiadny olej ani zbytočné konzervanty či emulgátory. Vyhnite sa tiež maslám dochuteným umelými sladidlami a glukózo-fruktózovým sirupom.
Zásadné je tiež správne skladovanie. Orechové maslá skladujte pri izbovej teplote – pri vyšších alebo nižších teplotách môže dôjsť k samovoľnému oddeľovaniu tuku. V chladničke navyše maslá zbytočne stuhnú a stratia na svojej lahodnosti. Pokiaľ ich v horizonte niekoľkých týždňov spotrebujete, bez obáv ich môžete nechať v špajze. Pred konzumáciou ich stačí premiešať lyžičkou.
Ako orieškové maslá a pasty použiť?
Využitie orechových masiel je oproti bežným orechom oveľa rozmanitejšie. Dajú sa mazať, nalievať, primiešavať alebo len tak maškrtiť lyžičkou. V praxi to znamená pohodlnejšiu konzumáciu zdravých tukov a ďalších prospešných látok, na ktorú ľahko zlákate nielen sami seba, ale aj deti.
- Natrite ich na toust – okrem „americkej“ marmelády skúste kombináciu s banánom a škoricou.
- Ozdobte ovsenú kašu či lievance – raňajky a sladké jedlá získajú s trochou masla šmrnc, ale aj lepšie nutričné vlastnosti a schopnosť zasýtiť na dlhšiu dobu.
- Zjemnite omáčku – arašidová chuť ladí s ázijskými pokrmami, kešu maslo potom zastúpi smotanu v krémových omáčkach. Orechové maslá môžete tiež vyskúšať v marinádach na mäso.
- Využite ich pri pečení – primiešajte maslá do cesta alebo krému, napríklad taký pistáciový cheesecake jje úplná lahôdka! Svoje uplatnenie nájdu aj v nepečených raw dezertoch alebo domácej zmrzline. A s čokoládou vytvoria dokonalú polevu na tortu, uvidíte!
- Pripravte dip do šalátu – pochutíte si, a navyše zvýšite vstrebateľnosť vitamínov zo zeleniny, ktoré sú rozpustné len v tukoch. Chcete vedieť viac o správnom kombinovaní potravín?
- Vyrobte rostlinné mléko – maslo jednoducho zmiešajte s vodou. Pripravíte si tak alternatívu živočíšneho mlieka, aj keď nemáte doma výkonný mixér.
Pravda na dne pohára
Koľko orechového masla si môžete denne dopriať? Hoci sú orechy a orechové maslá zdravé, sú tiež plné energie. Vo veľkom množstve preto vedia pekne zahýbať s kalorickým príjmom. Ich optimálna porcia sa nedá zovšeobecniť, pre každého je iná – odvíja sa od výkonnosti metabolizmu, fyzickej aktivity aj skladby celého jedálnička.
Jedno pravidlo však predsa len platí pre všetkých: pri maškrtení orechových masiel k sebe buďte úprimní. Sú totiž tak dobré, že sa vidina malej čajovej lyžičky ľahko zmení v obriu lyžicu. Alebo tri. Porcia uvedená na obale označená ako „jedna čajová lyžička“ sa rovná približne 16 gramom masla. Je to menej, než by ste možno povedali. Rozhodne zabudnite na vrchovatú lyžicu s pretekajúcimi okrajmi. Ak si ale postrážite svoj príjem ako celok alebo budete mať cez deň naponáhlo, pokojne pri raňajkách zaborte lyžičku do masla poriadne.
Orechové maslá sú proste láska. Potvrdí vám to jedenásť z desiatich ochutnávačov! Jedna lyžička málokedy stačí a načatý pohár v špajze vám jednoducho nedá spať. Či tak alebo tak, veríme, že si toto krémové potešenie obľúbite rovnako ako my. Ak sa budete riadiť našimi radami o výbere a nezdoláte na posedenie celý pohár, môžete maškrtiť s pocitom, že svojmu telu doprajete to najlepšie.