30 minút
8–10 lievancov
Čo budete potrebovať?
Na lievance:
- 150 g bieleho jogurtu
- 80 g hladkej múky (celozrnnej špaldovej alebo bielej pšeničnej)
- 20 g makového proteínu
- 10 g maku
- 2 vajcia
- 1 lyžicu cukru nebo škoricového cukru
- 1 lyžicu oleja
- 1 lyžicu prášku do pečenia
- štipku soli
- ghí alebo olej na smaženie
Na krém:
- 250 g polotučného alebo odtučneného tvarohu
- 2 lyžice ryžového sirupu
- rum alebo rumovú arómu
Recept a foto: @Gazdina
Postup
Tvarohový krém
Je to jednoduché. Tvaroh, ryžový sirup a rum, prípadne rumovú arómu (ak budete lievance podávať aj deťom) zmiešame dohromady v hladký krém. Rumu dajte približne 2 lyžice – prepočítané na našu rumovú arómu je to 24 kvapiek.
Cesto na lievance
Do prvej mištičky si pripravíme sypké ingrediencie: múku, makový proteín, mak a prášok do pečenia a zmes premiešame lyžicou.
Do druhej misky vyklepeme 2 vajcia, pridáme štipku soli, lyžicu cukru a prešľaháme ručným šľahačom. Pokiaľ máte radi škoricu, môžete namiesto cukru zvoliť cukor škoricový alebo pridať štipku cejlónskej škorice. Potom do misky pridáme biely jogurt, lyžicu oleja a opäť zašľaháme. Nakoniec prisypeme sypké ingrediencie a vyšľaháme jemné lievancové cesto.
Ako na vyprážanie lievancov
Lievancovú panvicu si rozohrejeme na strednom alebo nižšom stupni a pokvapkáme pár kvapkami oleja alebo rozpusteného ghí. Rovnomerne naplníme jednotlivé platničky a lievance smažíme po oboch stranách do zlato-hnedej farby. Chce to trošku cviku, ale po pár lievancoch už budete majstrami!
Podávame!
Lievance sú geniálne v tom, že si na tanieri rozumejú s množstvom dobrôt. Makové lievance s tvarohovým krémom sú skvelé v kombinácii so sušenými hruškami a lieskovoorieškovým maslom. Ako posypanie sme zvolili kúsky karamelu, kakaové bôby a ešte štipku maku. Mňam!