1,5 hodiny
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 200 g polohrubej pšeničnej múky
- 200 g masla
- 200 g tvarohu v kocke
- štipka soli
+ 2 žĺtky na potrenie koláčikov pred pečením
Na orechovú náplň:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 ml smotany na šľahanie 30%
- 50 ml studenej vody
- 20 g perníku na strúhanie
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica marhuľového džemu
- 15 kvapiek rumovej arómy
- cejlónska škorica na špičku lyžičky
+ práškový cukor na pocukrovanie hotových koláčikov
Postup
Orechová náplň
Najprv si pripravíme orechovú náplň. Všetky ingrediencie zmiešame v menšom kastróliku a za stáleho miešania necháme na miernom ohni prevariť, kým zmes nezhustne. Potom odstavíme z platne a necháme vychladnúť.
Tvarohové cesto
Základom koláčikov je klasické tvarohové cesto z troch surovín v rovnakom pomere: múka, tvaroh a maslo. Nepoužívajte tvaroh z vaničky – do cesta sa viac hodí tvaroh balený v kocke. Do múky pridáme štipku soli, maslo si rozkrájame na menšie kocky, aby sa nám lepšie zapracovávalo a necháme chvíľu povoliť v izbovej teplote (maslo však nesmie úplne zmäknúť).
Najlepšie elektrickým hnetačom prepracujeme spoločne s múkou a tvarohom na kompaktné cesto. Ku koncu môžeme párkrát premiesť aj rukou. Možno sa vám bude cesto trochu lepiť, ale ničoho sa nebojte, to je správne. Pred tvarovaním koláčov dajte cesto aspoň na 15 minút do chladničky oddýchnuť. Po vytiahnutí už cesto len veľmi krátko prepracujte na pomúčenej doske a môžete sa pustiť do koláčov.
Ako na koláče
Z cesta vytvoríme valček, z neho nakrájame asi 1,5 cm hrubé plátky. Medzi dlaňami z nich potom vyvaľkáme guličky, ktoré ešte trochu pomúčime. Potom do nich urobíme jamky, aby sa mala kam zmestiť náplň. Pomôcť vám môže napríklad dno malého pohára. Takto pripravené základy koláčikov vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dno koláčikov prepichneme vidličkou.
Potom už koláčiky len vrchovato plníme orechovou náplňou a po okrajoch ich pre lepšiu farbu potrieme žĺtkom. Pečieme v predhriatej rúre na 190–200 °C asi 20 minút. Zlatistý okraj koláčikov nám bude signalizovať, že sú hotové.
Necháme vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a môžeme sa s chuťou zahryznúť!
Recept a foto: @Gazdina