90 minút
podlhovastá forma (26 cm)
Čo budete potrebovať?
- maslo a mandľovú múku na vymazanie a vysypanie formy
Na cesto:
- 170 g mletého maku
- 3 lyžice mandľovej múky
- 1 lyžičku sódy
- 3 vajcia
- 1 lyžičku cejlónskej škorice
- štipku soli
- 125 g kryštálového cukru
- 150 g rozpusteného masla
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- citrónový extrakt
Na polevu a ozdobu:
- 2 lyžice prášku z lyofilizovaných mandarínok
- 4 lyžice práškového cukru
- šťava z polovice citrónu
- lyžicu studenej vody
- lyofilizované ríbezle
- jedlé kvety
Postup
Cesto na makovec
Najprv bude potrebné vyšľahať sneh. Bielky zľahka speníme so štipkou soli, potom postupne pridávame kryštálový cukor a šľaháme, kým sneh nie je pevný a lesklý. V menšej miske si bokom zmiešame tekuté ingrediencie: tri lyžice bieleho jogurtu, žĺtky a citrónový extrakt.
Vo väčšej mise potom zmiešame sypké ingrediencie: mletý mak, mandľovú múku, škoricu a jedlú sódu. Zmes môžeme preosiať cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
Kým sa nám ušľahá bielkový sneh, ešte si stihneme vymazať formu maslom a vysypať ju mandľovou múkou.
Do bielkového snehu pomaly pridávame sypkú zmes, rozpustené maslo a zmes z jogurtu, žĺtkov a citrónového extraktu. Až sa nám cesto krásne spojí, rovnomerne ho vlejeme do podlhovasté formy a pečieme na 165 ° C zhruba 40 minút.
Citrusová poleva
Prášok z lyofilizovaných mandarínok, práškový cukor, šťavu z polovice citróna a vodu zmiešame dohromady. Konzistencia má byť podobná ako u karamelu, nie veľmi hustá, ani nie veľmi riedka. Podľa potreby aj vašej chuti môžete pridať sypké alebo tekuté suroviny, aby ste docielili požadovanú konzistenciu. Polevu nanášame na vychladnutý makovec.
Recept a foto: @trouba_z_palavy