🔔 Zľava 12 € nad 80 € - kód: ZLAVA12 🌟 Ako je to s doručením do Vianoc🎄

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako šikovne použiť superpotraviny? Máme tipy na využitie v kuchyni

14. 5. | 5841× prečítané | 5 minút čítania


Prečo sú superpotraviny také super? Ich pridaná hodnota spočíva hlavne v nutričnej náloži a výhodách pre zdravie nášho organizmu. Aké superpotraviny sú najlepšie? Z tých bežných ide o rôzne lesné bobule, brokolicu, kapustu, cesnak, zázvor či chia semienka. Superfoods používame do raňajkových kaší aj do bežných receptov. Čo ale s tými menej známymi superpotravinami? Maca, moringa, rakytík alebo goji. Poďme sa na použitie menej tradičných superpotravín pozrieť zblízka!

Zdieľať



Ako šikovne použiť superpotraviny? Máme tipy na využitie v kuchyni

Čo sa v článku dozviete?

  1. Prečo jesť superpotraviny?
  2. Ako použiť v kuchyni

Prečo jesť superpotraviny?

Určite poznáte staré dobré „ste tým, čo jete“. Niet pochýb o tom, že náš jedálniček vo veľkom ovplyvňuje zdravie celého organizmu a blaho našej duše. Je preto dôležité si vyberať potraviny nabité proteínmi, minerálmi, vitamínmi a antioxidantmi. A ako na to rýchlo, efektívne a bez práce? Tramtadadá – na pódium nastupujú superpotraviny!

A ako superfood ľahko zaradiť do bežnej dennej rutiny v kuchyni? Niektoré superpotraviny môžu byť tak veľmi netradičné, že neviete, čo si s nimi počať. Nechať ich odležať v špajze by však bola večná škoda! Našťastie spolu tento oriešok teraz rozlúskneme.

Využite superpotraviny múdro

Moringa

Nie nadarmo sa jej hovorí zázračný strom. Moringa bojuje proti hladu už len tým, že sa dajú zjesť a použiť všetky jej časti! My sme sa zamilovali do moringa prášku najmä pre jeho praktickosť. Jednoducho ho prisypete do obľúbeného zeleninového smoothie a máte postarané.

Moringa má jemne orechovú chuť, ktorá je dostatočne jemná na to, aby neprebila chuťový profil iných ingrediencií. Ak sa rozhodnete použiť prášok z moringy, nezabudnite, že vám pečenie aj nepečenie zafarbí pekne do zelena. To sa bude hodiť napríklad pri jarnom pečení, alebo do veselých tortičiek. Skvele si rozumie napríklad aj s bielou čokoládou, pozrite

Moringa prášok si skvele rozumie s bielou čokoládou. Preto sme ho pridali do receptúry na mandle v bielej čokoláde!

Moringa prášok si skvele rozumie s bielou čokoládou. Preto sme ho pridali do receptúry na mandle v bielej čokoláde!

V lete si na osvieženie dokonca vyrobíte z moringu aj nanuk. No a ak by sa vám podarili zohnať listy tejto superpotraviny, môžete ich použiť ako špenát, pokojne na krémovú polievku, do šalátu alebo na pesto. Náš prášok vám ale vydrží dlhšie a prihodiť ho môžete naozaj všade – aj do guacamole či pečeného falafelu. Chcete sa o zázračných účinkoch moringy dozvedieť viac? Mrknite na podrobný článok!

Maca

Maca nás presviedča o svojich superschopnostiach už 6000 rokov. Vo Světě plodů sme vzali koreň čiernej, červenej a žltej macy a pripravili sme ho pre vás vo forme prášku na rýchle použitie, ktorý vás zbaví únavy či stresu a nakopne váš deň! Perfektne sa hodí do raňajkových kaší či smoothie.

maca prášek recepty

Vyskúšajte našu rýchlu a obľúbenú kombináciu na každý deň.

Do smoothiemakeru dajte:

  • veľkú hrsť lyofilizovaných jahôd, čučoriedok, alebo iného obľúbeného ovocia
  • kvapku vanilkového extraktu
  • mlieko alebo rastlinnú náhradu mlieka
  • 1 banán
  • lyžičku maca prášku

Maca prášok môžete bez obáv pridať aj do vašich domácich RAW guličiek. A pre rýchle nabudenie vyskúšajte jednu alebo dve čajové lyžičky macy zmiešať so škoricou a mandľovým maslom – to sa bude maškrtiť! 

Írsky mach

Vedeli ste, že existuje rastlinná náhrada živočíšnej želatíny? Írsky mach je jednoducho nedocenenou superpotravinou. A v kuchyni si ho zamilujete. Zahustí vám plnku, polievku či omáčku. Potrebujete poradiť, ako s ním pracovať?

Ak chcete vytvoriť kvalitnú želatínu, použite írsky mach čerstvý, nie ten práškový. Čerstvý írsky mach je zakonzervovaný morskou soľou, a tak je potrebné ho najskôr niekoľkokrát prepláchnuť. Podrobne sme jeho použitie na tortovú želatínu popísali v recepte na nepečenú tortu z írskeho machu. Tak sa nechajte inšpirovať!

Konopné semienko

Niet divu, že je konopné semienko považované za superpotravinu, keď vďaka svojej nutričnej náloži dokáže nahradiť aj mäso. Ako ho teda pridať do jedálnička okrem šalátov, slaných či sladkých kaší alebo smoothie?

Vďaka svojej orieškovej chuti sú konopné semienka skvelou náhradou pre ľudí s alergiou na orechy – môžete si semienka nasucho opiecť na miernom ohni, aby ste získali ešte viac orieškovej arómy, a potom ich použiť do pečenia. My sme s nimi vytvorili originálne žemle v tvare medvedíkov

Z lúpaného konopného semienka vyrobíte aj rastlinné mlieko. Stačí ho zmiešať s vodou a rozmixovať. Takúto bezlaktózovú alternatívu kravského mlieka využijete v nápojoch aj receptoch. Ľudia s citlivosťou na lepok môžu zas konopné semienka použiť ako náhradu strúhanky na obalenie kurčaťa alebo rýb.

Kakaové bôby

Že sa jedné o superfood, nám dokazuje už len to, že nepražené kakaové bôby vo svojej najčistejšej forme obsahujú viac ako 300 zdraviu prospešných látok. To z nich robí jednu z najkomplexnejších surovín na svete. Okrem toho, že sa v minulosti používali ako platidlo, sú cenné aj svojim obsahom horčíka, podporujú lepšie prekrvenie tela a majú priaznivý vplyv aj na celkovú vitalitu.

Nič nepokazíte, ak ich pridáte do granoly alebo ovsenej kaše – ale pozor, až na záver, aby ste teplom neprišli o žiadne živiny! Dodajú chrumkavosť a božsky kakaovú chuť aj obyčajnej miske s jogurtom alebo napríklad lievancom!

kakaové bôby superpotraviny
kakaové boby použití

Už ste mali dokonale nadýchané makové lievance s hruškami a kakaovými bôbmi? Nechajte sa inšpirovať!

Už ste mali dokonale nadýchané makové lievance s hruškami a kakaovými bôbmi? Nechajte sa inšpirovať!

A ak chcete poriadnu chrumkavú nálož, môžete skúšiť nasypať kakaové bôby do domácej čokolády. Prakticky ich využijete aj namiesto čokoládových kôstok napríklad do sušienok alebo pri výrobe truffles. A potom tu máme ešte jeden tip na použitie kakaových bôbov pre skutočných gurmánov:

Kakaové bôby namočte na chvíľu do horúcej vody, potom zlejte a pomixujte s lieskovoorieškovým maslom a sušenými slivkami. Získate tak skvelú kakaovo-slivkovú nátierku!

Dráč

Nielen rakytník obsahuje poriadnu nálož vitamínu C – vysokou dávkou kyseliny askorbovej sa pýši aj dráč. Hodí sa svojou kyslosťou perfektne do slaných jedál, polievok a šalátov. Napríklad ľudia z azerbajdžanských sídlisk v Iráne ho milujú v omáčke s mäsom. Tento guláš sa skladá z mletého mäsa, hrášku, cibule a dráča a podáva sa s opečenými zemiakmi a ryžou.

Okrem slaných jedál ho môžete samozrejme využiť v tých sladkých, ktoré ozvláštni svojou špecifickou kyslosťou. Pridajte si štipku dráča napríklad do pečených sušienok alebo mliečnej ryže.

Rakytník

Drobné bobuľky s typickou kyslou chuťou, či už v klasickej sušenej, alebo lyofilizovanej podobe, sme si vo Světě plodů obľúbili. Táto superpotravina vás nabije vitamínom C, a to ju stačí len pridať do smoothie, kaše alebo čaju.

Plody rakytníka odporúčame skúsiť naložiť do medu spolu s ďalšími superfoods – ideálne pre všetky usmrkané obdobia chrípok! Ak by ste chceli vyskúšať niečo netradičné, mierne zahrejte ocot a do sklenenej nádoby ho nalejte spolu so sušeným rakytníkom a rozmarínom. Po 2–3 týždňoch treba ocot precediť a je pripravený na použitie – všade tam, kam ste zvyknutí ocot používať. Takto ochutený ocot ozvláštni šalátovú zálievku, šošovicový prívarok aj nakladanú zeleninu.

Do medu si naložte superpotraviny a potom si ich pridajte do čaju, alebo namažte na chlieb. Mmm! Superráno ako vyšité!

Do medu si naložte superpotraviny a potom si ich pridajte do čaju, alebo namažte na chlieb. Mmm! Superráno ako vyšité!

Lyofilizovaný peľ

Posilní imunitu a ešte si na ňom pochutíte. Je to najkomplexnejšia potravina z darov českej či slovenskej prírody a tiež hotová vitamínová bomba. Ten náš zozbierali české včielky a uložili doň množstvo vitamínov a minerálov. Nákupom tohto sladkého a zdravého zázraku podporíte svoju imunitu aj domáci trh.

A nebojte sa, alergici si tiež prídu na svoje. Pokiaľ peľ necháte rozpustiť v mede a následne si ho primiešate do čaju alebo natriete na chlieb, žiadny peľ sa do dýchacích ciest nedostane. V skratke – kam ho prihodíte, tam urobí divy!

Goji

Goji má nielen množstvo zdravotných benefitov, ale aj široké použitie v kuchyni. Možno si spomínate na článok, kde sme popisovali použitie do raňajok, smoothies alebo dezertov. Vedeli ste ale, že s goji vytvoríte napríklad aj chutnú pikantnú polievku alebo dokonalý čaj?

Obľúbená pikantná čínska polievka s bravčovým mäsom a japonskou bielou reďkovkou má v recepte práve goji. Polievku na ázijský spôsob si pripravíte z kombinácie silného vývaru, goji, ryže, cesnaku, zázvoru a zeleniny.

No a ako na domáci čaj nabušený vitamínmi? K obľúbenej zmesi s ibištekom pridajte sušené či lyofilizované goji, rakytník a kúsky papáje, sušených jabĺk a nová obľúbená čajová závislosť je na svete!

superpotraviny čaj

No a keď si nebudete vedieť rady, vždy môžete všetky superpotraviny hodiť do smoothie alebo jogurtu, prihodiť ovocný lyofilizovaný prášok, hrsť vlákniny v podobe ovsených vločiek a naštartovať si tak produktívne ráno! Tak šup s nimi do košíka!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?