20 minút
200–250 g korenia
Čo je dukkah korenie
Dukkah je orientálna zmes orechov a korenia. Najčastejšie obsahuje pistácie, lieskové orechy, vlašské oriešky, sezam, rascu, koriander a fenikel. Každý recept je ale trochu odlišný.
Čo budete potrebovať?
Na dukkah korenie:
- ½ hrnčeka lúpaných pistácií
- ¼ hrnčeka lieskových orechov
- ¼ hrnčeka vlašských orechov
- ¼ hrnčeka sezamových semienok
- 1 lyžička guličiek koriandra
- 1 lyžička celej rímskej rasce
- ½ lyžičky feniklu
- ½ lyžičky soli
- štipka čerstvo mletého korenia
- lyofilizovaná mäta
Postup
Pistácie, lieskové a vlašské orechy vložte na panvicu a zvoľna nasucho opekajte, kým nezačnú voňať a nebudete počuť praskajúci zvuk. Počas opekania orechy prehadzujte, aby sa nepripálili a nezhorkli. Po chvíli pridajte sezam (môžete použiť biely, čierny, alebo ich zmiešať) a opäť párkrát prehoďte.
Opekajte 1–2 minúty, kým nezačne sezam zlátnuť. Potom stiahnite z platne a nechajte úplne vychladnúť. Pokiaľ ste použili nelúpané lieskové orechy, bude sa z nich odlupovať šupka. Dajte si tú prácu, oriešky pozbierajte a šupku z nich odstráňte medzi dlaňami. Môžete ich tiež upiecť samostatne.
Orechy po vychladnutí prudko rozmixujte najemno. Nemixujte ešte vlažné orechy a nemixujte orechy ani príliš dlho, aby nezačali púšťať olej a zmes zostala sypká.
Koriander, rímsku rascu a fenikel nasucho opekajte na panvici, aby korenie začalo pekne voňať Nechajte vychladnúť, a potom rozdrvte najemno v mažiari alebo rozmixujte.
Orechy premiešajte s korením, soľou a čiernym korením. Podľa chuti pridajte mrazom sušenú mätu. Hotovú zmes uzavrite do vzduchotesnej nádoby, aby sa žiadna z vôní dukkah korenia nestratila. Takto uskladnené spotrebujte do 1 mesiaca.
Ako použiť dukkah korenie
Egyptskou koreniacou zmesou dukkah môžete dochutiť šaláty, avokádové toasty, vajcia, pečené zeleninové hranolky a ďalšie zeleninové pokrmy, hummus aj klasické nátierky. Skvele doplní aj Budha bowl alebo krémové omáčky.
Budha bowl s dukkah korením a tahini dipom
Ingrediencie na 1 porciu
Buddha bowl
- 1 menší batát
- 50 g tofu
- 2 hrste šalátu
- hrsť varených fazúľ (červených)
- ¼ cukety
- 1 menšia mrkva
- ¼ avokáda
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- mletý zázvor
- mletá rímska rasca
- mletá paprika
- hŕstka klíčkov (mungo, šošovica a cícer)
- dukkah korenie
Tahini dip
- ½ lyžice tahini
- 2 lyžice vody
- ½ lyžice citrónovej šťavy
- štipka soli
Tip! Neviete, ako na domáce klíčenie? Máme pre vás jednoduchý návod!
Postup prípravy
Olúpaný batát nakrájajte na kocky (cca 2×2 cm). V mise zľahka pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Premiešajte a rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
Slabé plátky tofu zľahka potrite olivovým olejom a položte vedľa batátov na plech. Ľahko osoľte a poprášte mletým zázvorom, rímskou rascou a paprikou. Pečte pri 200 °C 15–20 minút.
Do hlbokého taniera alebo misky vyskladajte fazuľu a zeleninu (natrhaný šalát, cuketu nakrájanú na prúžky, rezančeky z mrkvy), avokádo a klíčky. Pridajte opečené batáty a tofu. Na záver pokvapkajte tahini dresingom a posypte dukkah korením.
Dobrú chuť!
Recept a foto: @zdrave_zivena