Čo sa v článku dozviete?
- Ako maškrtiť slano a chytro (nie len v období Vianoc)
- Akou špecialitou pohostiť návštevu
- Prečo dať šancu slaným desiatám
Pre tých, ktorí si strážia figúru aj na Silvestra
Pochutnať si bez toho, aby ste sa spreneverili zdravému životnému štýlu, nie je utópia. A to ani v období okolo Vianoc. Existuje totiž množstvo skvelých variantov, ktoré sú zdravšie, uspokoja podobne ako vrecúško klasických chipsov, ale nebudete po nich chcieť zaliezť prejedený na gauč a spať.
Namiesto chipsov skúste nabudúce siahnuť napríklad po fazuľových lupienkoch alebo strukovinových MYXoch Salty beans a Spicy beans. Tieto chrumkavé snacky sú naozaj výživné, takže vás dokonale zasýtia, a vy ich tak prirodzene nezjete toľko.
TIP: Pozrite na nekompromisné porovnanie strukovinových MYXov a zemiakových chipsov.
Strukovinové snacky totiž ponúkajú ideálny pomer medzi nutričnou hodnotou a potešením. Čím to? Pražené strukoviny prekypujú bielkovinami aj vlákninou a pritom sú dokonale chrumkavé. Zároveň sa ale nemusíte báť, že by ste si na nich vylámali zuby – svojou tvrdosťou sa podobajú mandliam. Vďaka praženiu na sucho navyše obsahujú oveľa menej tuku ako väčšina slaného zobania zo supermarketov.
Ďalšie esá v rukáve potom majú jednotlivé druhy strukovín. Napríklad v sójových bôboch edamame, ktoré sú súčasťou našich MYXov, sa skrývajú všetky esenciálne aminokyseliny. Nielen vďaka tomu patria k tzv. superpotravinám.
TIP: Milovníkov pikantných chutí zaručene odzbrojí náš špeciálny MYX Umami. Kombináciu arašidov v cestíčku, wasabi a sladkého chilli sa len tak niečo nevyrovná.
Skvelou voľbou sú tiež prírodné či údené oriešky. Vďaka vysokému obsahu (prospešných!) tukov sú síce pomerne kalorické, o ich zdravotných benefitoch ale niet pochýb. Keď na posedenie nezjete celé vrece, môžu byť vítaným doplnkom zdravého párty stola.
A ak si predsa len chcete dopriať celovečerné jedenie bez úzkostlivej kontroly množstva, spoľahnite sa na zeleninu. Je krásne chrumkavá, príjemne osvieži a má minimum kalórií. Jednoducho ju nakrájajte na hranolky a doplňte obľúbeným dipom – napríklad z tvarohu a byliniek alebo z tahini a horčice. Niektoré druhy zeleniny, napríklad uhorka, tiež poslúži namiesto pečiva ako základ obľúbených kanapiek. Popustiť uzdu fantázii potom môžete pri príprave zeleninových špízov, vytunených šalátov a obložených mís. Pre spestrenie občas siahnite po sterilizovanej alebo mrazom sušenej zelenine.
Nevšedné špeciality pre fajnšmekrov
Chcete na silvestrovskej párty zažiariť niečím, čo sa len tak nevidí? Skúste to s hubami! Oficiálna sezóna už síce u väčšiny hríbikov skončila, to ale neznamená, že sa svojich obľúbencov musíte vzdať úplne. Také biele hľuzovky rastú až do Silvestra!
Hubová chuť navyše už dávno nepatrí len do rizota alebo praženice. Skúste tento rok namiesto klasických chlebíčkov s parížskym šalátom vyskúšať lahodné jednohubky s hubovou nátierkou. Ozdobiť ich môžete rôzne – semienkami, klíčkami alebo napríklad krásne pestrofarebnými jedlými kvetmi.
Tip: Ak túžite po niečom naozaj špeciálnom, vyskúšajte napríklad pražené kešu s hľuzovkou. Sme si istí, že skutoční gurmáni budú z tejto kombinácie vo vytržení.
Niektoré druhy húb majú navyše úplne fascinujúce účinky na zdravie. Nie nadarmo sa im hovorí adaptogénne alebo aj medicinálne huby – výsostne si ich vážili už naši dávni predkovia tisíce rokov späť. Také shiitake alebo hliva ustricová môžu rozprávať. Každá totiž svojím unikátnym spôsobom podporuje fungovanie orgánov a systémov tela a vďaka tomu pomáha zvládať stresové situácie s väčšou ľahkosťou. A čo si budeme – to sa v období Vianoc obzvlášť hodí.
Vyskúšajte napríklad mäkké hubové jerky v teriyaki omáčke, ktoré môžete maškrtiť doslova po hrstiach. Sú totiž plné chuti, vitamínov a minerálov.
Na zimný výstup aj do kanclu
Slané snacky môžu nahradiť aj každodenné desiaty, alebo byť aspoň ich súčasťou. Nasyslite si ich do zásuvky v kancelárii alebo ich ráno hoďte do desiatonosiča a vydajte sa v ústrety zimným dobrodružstvam! Príroda v období Vianoc je totiž úplná rozprávka – zvlášť pokiaľ nám tento rok nasneží (držme palce).
TIP:Mrazivé počasie nie je vaša šálka kávy a dovolenka pri mori je zatiaľ v nedohľadne? Ak sa už teraz nemôžete dočkať chuti diaľok, zaborte ruku do koreneného MYXu Mexiko. Olé!
Oproti sladkým desiatam majú tie slané jednu superschopnosť navyše – vďaka vyššiemu obsahu bielkovín a minimu cukru toľko nerozkolísajú glykemickú krivku, ktorej výkyvy vedú k únave a neodbytnej chuti na (ďalšie) sladké. V rámci zdravého životného štýlu však nie je dobré preháňať to ani s konzumáciou soli – obzvlášť pokiaľ máte vysoký tlak alebo sklony k obličkovým kameňom. U sladkého aj slaného preto platí staré dobré „všetko s mierou“.
TIP: Životnú rovnováhu sme našli za vás. Pochutnajte si na sladkoslanom mandľovom MYXe sweet & salty.
Vyzerá to, že táto zima bude poriadne chrumkavá. Veríme, že si ju s našimi tipmi maximálne vychutnáte, a napriek tomu aj po Vianociach zapnete svoje obľúbené nohavice. Tak dovidenia na najbližšej párty!
Chuť preverená parmeňmi
P.S. Návštevy, ktoré odteraz budú stáť fronty pri vašich dverách, pošlite k nám. V našich predajniach na nich čakajú horúce novinky aj obľúbené stálice. Ochutnávky a úsmevy navyše rozdávame zadarmo!