Aké guľky si s nami (ne)upečiete:
Mandľové guľky v čokoláde (bez bielka)
60 minút
15 kusov*
*záleží na veľkosti guliek
Čo budete potrebovať?
Na guľky:
- 150 g jemne mletých lúpaných mandlí alebo mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- cca 5 lyžíc studenej vody
Na polevu:
- 250 g čokoládových kúskov horkej 70% čokolády
Postup prípravy mandľových guliek
Lúpané mandle rozmixujeme alebo použijeme už dopredu namletú mandľovú múku. Zmiešame s práškovým cukrom a po lyžiciach pridávame studenú vodu. Cesto zakaždým lyžicou poriadne vymiešame, kým nám nezačne vznikať kompaktné lepivé cesto, z ktorého ľahko vypracujeme guľky.
Bez čokolády ani na krok
Čokoládové kúsky vložíme do sklenenej alebo keramickej misky, ktorú položíme nad hrniec s vriacou vodou tak, aby sa miska vody nedotýkala. Akonáhle sa čokoláda rozpustí, preložíme misku aj s rozpustenou čokoládou do väčšej misky a následne ju dáme do drezu, do ktorého napustíme trochu studenej vody. Čokoládu v miske premiešavame a ochladzujeme, dokiaľ nemá teplotu tak akurát.
Pripravené nepečené guľky obalíme v čokoláde a dáme na tácku s papierom na pečenie. Hotovú maškrtu potom schováme do chladničky, kde necháme čokoládu úplne stuhnúť.
Keď čokoláda dostatočne stuhne, guľky preložíme do krabičky a dáme naspäť do chladničky.
Mrkvové guľky s hrozienkami
60 minút
20 kusov*
*záleží na veľkosti guliek
Čo budete potrebovať?
Na guľky:
- 250 g jemne nastrúhanej mrkvy
- 100 g cukru
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- hrozienka Jumbo Flames (kto chce, môže hrozienka vopred namočiť do rumu)
- mleté vlašské orechy na obalenie
- cukrárske košíčky
Postup prípravy mrkvových guliek
Mrkvu nastrúhame najemno a dáme do hrnca spolu s cukrom. Pozvoľna varíme, kým nám mrkva nezmäkne. Potom ju necháme vychladnúť.
V miske zmiešame mleté vlašské orechy, vychladnutú mrkvu, citrónovú šťavu a kôru. Zo zmesi potom vytvarujeme pomocou prstov guľky. Do každej z nich schováme jedno Jumbo hrozienko (hrozienka môžeme vopred namočiť do rumu). Guľky nakoniec obalíme v mletých vlašských orechoch.
Guľky nepečieme – dáme ich preto rovno do cukrárskych papierových košíčkov a uschováme v chladničke.
TIP: Hrozienka nie sú to pravé orechové? Našťastie existuje množstvo perfektných alternatív, po ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Čo tak siahnuť trebárs po sušených višniach alebo sladučkej kľukve?
Kávové guľky
50 minút
20 kusov*
*záleží na veľkosti guliek
Čo budete potrebovať?
Na guľky:
- 150 g vyprážaných lieskových orechov
- 75 ml kávy
- 75 g cukru krupica
- 5 g kakaového prášku
- kávová prírodná aróma
- detské piškóty
- kakaový prášok na obalenie
Postup prípravy kávových guliek
Na toto nepečené vianočné pečivo si najprv pripravíme kávu. Tú potom zmiešame s cukrom a chvíľu povaríme v menšom hrnci, kým nezískame ľahkú sirupovitú konzistenciu. Necháme vychladnúť.
Lieskové orechy a pár detských piškót pomelieme (suroviny nemusia byť pomleté úplne najemno, menšie kúsky orechov budú príjemne chrumkať).
V miske zmiešame orechy s kávovým sirupom a 5 g kakaa. Kávovú arómu v guľkách môžeme zvýrazniť ešte niekoľkými kvapkami prírodnej arómy.
Hotovú zmes dáme aspoň na 30 minút do chladničky, a potom z nej vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v kakaovom prášku. Guľky budú vláčne a v chladničke krásne stuhnú.
Pokiaľ by sa vám zdalo, že je zmes príliš riedka, môžete ju trochu zahustiť strúhanými detskými piškótami.
Hotové guľky skladujeme v chladničke.
Recepty a foto: @gazdina.cz
Vianočný tip na záver
Ako vravíme, vianočné guľovanie je jednoducho radosť – a hlavne to nepečené. Viete ale, že máme variant aj pre milovníkov sladkého kokosu a vaječného koňaku?
Ak preto nestíhate a potrebujete na stôl rýchlo naservírovať nepečené pečivo, ktoré vonia Vianocami, naše guľky vám hodia záchranné lano. Hotové sú za zhruba polhodinku a vyzerajú úplne luxusne.
Však posúďte sami.