30 minút
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na základnú vrstvu:
- 2 hrnčeky medjool datlí
- 1 hrnček mandlí
- 1 hrnček vlašských orechov
- pól hrnčeku kakaa
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- štipka soli
Na kokosovú vrstvu:
- 2 hrnčeky strúhaného kokosu
- štvrť hrnčeku kokosového mlieka (pozor, použite iba tuhú časť)
- štvrť hrnčeku javorového sirupu
- 2 lyžice kokosového oleja
- štipka soli
Čokoládová ganache (alias poleva)
- 1 a pól hrnčeku vegan čokoládových kúskov
- ⅓ hrnčeku kokosového mlieka
Postup prípravy čokorezov
Datle, mandle, vlašské orechy, kakaový prášok, vanilkový extrakt a soľ dáme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí lepkavé cesto. Pokiaľ je zmes suchá, pridáme pár datlí alebo lyžičku kokosového oleja. Formu si potom vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne rozprestrieme cesto do základnej čokoládovej vrstvy. Vrstvu do formy dôkladne vtlačíme pohárom.
Na kokosovou vrstvu rozmixujeme strúhaný kokos, kokosovú smotanu, javorový sirup, kokosový olej a soľ. Mixujeme, kým sa nevytvorí lepkavá, drobivá zmes. Tú potom opäť preložíme do formy a zatlačíme pohárom do rovnomernej vrstvy.
Keď čokoláda hrá prím
Navrch teraz príde čokoládová poleva. Čokoládové kúsky a kokosový olej (alebo kokosový krém) dáme do menšieho hrnca a necháme rozpustiť nad vodnou parou a miešame metličkou, kým sa ganache dôkladne nespojí. Potom polevou prekryjeme kokosovú vrstvu a necháme zatuhnúť minimálne 1 hodinu v chladničke.
Na záver nakrájané rezy zdobíme obľúbeným čerstvým ovocím.
TIP: Nemáte po ruke zásobu čerstvých vitamínov? Hlavu hore! Skvele vám ako ozdoba dezertov poslúži aj sušené ovocie, kúsky karamelu alebo pestrofarebné jedlé kvety.
Tak dobrou chuť!
Recept a foto: @ivka_veggierecipes