90 minút
Koláč s priemerom 21 cm
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 1 banán
- 80 g kokosového tuku
- 220 g jemných ovsených vločiek
- 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 50 g xylitolu
Maková náplň:
- 100 g mletého maku
- 300 g mlieka
- 2 lyžice xylitolu
- 150 g mäkkého polotučného tvarohu
Drobenka:
- 30 g kokosového tuku
- 60 g mandľových lupienkov
- 40 g jemných ovsených vločiek
- 30 g xylitolu
Tvarohová náplň:
- 600 g mäkkého tvarohu (polotučný)
- 2 väčšie vajcia
- 3 lyžice xylitolu
Na ozdobenie koláča a vymazanie formy:
- 2 hrsti sušených višní
- maslo alebo kokosový tuk na vymazanie
Postup prípravy tvarohového koláča
Najskôr zo všetkého si pripravte makovú náplň (aby mala čas vychladnúť) a keď už budete pri tom, môžete sa rovno pustiť aj do prípravy tej tvarohovej. Je to ľahké.
Maková náplň:
Mak nasypte do hrnca a zalejte mliekom. Na miernom ohni potom varte cca 15 minút do zhustnutia (tvaroh sa bude zašľahávať neskôr).
Tvarohová náplň a drobenka:
Premiešajte tvaroh s vajcami a doslaďte xylitolom. Zvlášť v miske zmiešajte kokosový tuk, mandľové lupienky, jemné ovsené vločky, xylitol a spracujte posýpku.
Vrhnite sa na tvorbu cesta do základu koláča
Banán rozmixujte najemno a metličkou premiešajte s rozpusteným a vychladnutým kokosovým tukom. Vo väčšej mise premiešajte ovsené vločky, špaldovú múku a xylitol. Prilejte banán s kokosovým tukom a dobre premiešajte.
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie a kraje vymažte tukom. Cestom vyložte dno aj kraje formy (boky do výšky asi 4 cm).
Makovú náplň oslaďte xylitolom. Ak nie je horúca, vmiešajte tvaroh a rozotrite ju do pripraveného korpusu. Navrch opatrne naneste tvarohovú náplň – začnite najlepšie od krajov a nakoniec náplňou vyplňte aj prostriedok.
Uhlaďte vareškou, na povrch rozprestrite višne a zasypte posýpkou. Pečte pri 170 °C po dobu 50 až 60 minút.
Koláč krájajte až po úplnom vychladnutí.
Recept a foto: @zdrave_zivena