Čo sa v článku dozviete?
Čože? Huby namiesto mäsa?!
Hubové jerky chutia priam božsky! Na prvý pohľad ich nerozoznáte od originálu. Po ochutnaní ale budete mať jasno - vegan verzia strčí tú mäsovú do vrecka. Hubové jerky sú totiž dokonale chutné a ich konzistencia je oveľa mäkšia. S pocitom, že žujete podrážku, sa tak môžete nadobro rozlúčiť.
Naozaj je to tak, poctivo sme všetko testovali za vás. V prísnom výberovom konaní sa do nášho sortimentu prebojovali dve lokálne značky. Ich jerky sme svedomito degustovali, a tiež sme sa zaujímali o pôvod surovín aj o detaily výrobného procesu.

A čo sme vyšpiónili? Na výrobu 100 g hubových jerky je potrebných asi 500 g čerstvých húb, na ktorých kvalite si naši favoriti naozaj zakladajú. Timba používa starostlivo vybranú hlivu vypestovanú na rodinnej farme v Drahanskej vrchovine. Ďalšie kúzla výroby potom tkvejú v šetrnom sušení a chuťovo vyladenej marináde.
Vegánski gurmáni už značku Timba, ktorej tvárou je športovec a muzikant Ben Cristovao, určite poznajú. V gastro svete sa vlani preslávila poriadne ostrým vegánskym dezertom v praktickej dóze.
Čisté zloženie „bez krutosti“
Hubové jerky sú 100% rastlinné, a tak nielen, že pri ich výrobe netrpelo žiadne zvieratko, ale sú aj šetrnejšie k prírode ako celku. (Obmedzovanie mäsa má svoje environmentálne odôvodnenie, čo určite viete).
A pretože máme prísne kritériá na zloženie produktov, nájdete u nás len jerky marinované v poctivých surovinách, ktoré sami bežne používame pri varení. Pochutnať si tak môžete na kvalitnom korení, pravej sójovej omáčke či miso paste.
Jerky MO sú jasná voľba pre vegetariánov
MO jerky sú rovnako ako Timba jerky vyrobené z hlivy, prečo ich teda odporúčame skôr vegetariánom ako vegánom? MO Jerky totiž obsahujú domáci kvetový med, ktorý im ale zase dáva úžasnú vláčnosť a unikátnu chuť. A rovnako ako tie vegánske, sa aj tieto vegetariánske hubové jerky zaobídu bez zbytočných surovín navyše, umelých farbív a konzervantov.
Huby na výrobu MO Mushroom jerky pochádzajú z oblasti Nízkeho Jeseníka, kde tento rodinný podnik v symbióze s prírodou aj vznikol.

Chrochtať blahom ale nebudú len vaše chuťové bunky. Huby, z ktorých sa tieto vegetariánske jerky vyrábajú, sa totiž pýšia blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Shiitake aj hliva ustricová sa používajú na podporu liečby vírusových ochorení, fungujú aj ako prevencia a komplexná podpora imunitného systému.
A čo na to diétna polícia? V porovnaní s klasickými mäsovými jerky majú tie hubové menej bielkovín, zatiaľ čo tukov obsahujú o niečo viac. Rozhodne však majú vyváženejšie a kvalitnejšie zloženie ako napríklad klasické chipsy.
TIP: Čo maškrtiť v diéte? Inšpirujte sa, čím nahradiť klasické chipsy.
Maškrtenie k pivu aj na trek
Hubové jerky prídu vhod u telky alebo ako slaný snack k jednému točenému. S radosťou si na nich pochutnáte aj na túre – obzvlášť keď už budete mať sladkých keksov plné zuby. A pretože nepotrebujú chladničku, rady vás budú sprevádzať na dlhších pochodoch po horách a iných dobrodružných cestách. Stačí si ich zabaliť do desiatonosiča!
TIP: Prečítajte si, čo desiatovať na horách.
Frustrácii, že pre vás po nájazde partie kamarátov zase zostalo len pár kúskov, potom predídete veľmi ľahko - jednoducho rovno hoďte do košíka viac balení.
Zatiaľ čo variant s himalájskou soľou zaboduje u vyznávačov klasiky, verzia s čiernym korením očarí milovníkov pikantných chutí. Medové barbecue a teriyaki zase naopak nadchne tých, ktorí pálivé moc nemusia. Každý si tak príde na svoje.
Z ohlasov na túto hubovú revolúciu doslova prekypuje nadšenie – kto hubové jerky ochutnal, neľutuje, a už nechce maškrtiť nič iné. Idete do toho tiež? Rozšírte si svoje gastronomické obzory a dajte nám vedieť, ako sa vegetariánske a vegánske jerky páčia vám.