Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Bezlepkový semienkový chlieb s vajíčkovou nátierkou

22. 2. | 9007× prečítané


Zabudnite na polotovary zo supermarketu plné éčok a upečte si doma zdravý a bezlepkový semienkový chlieb! Semienka sú plné vlákniny, takže podporujú zdravé zažívanie. A čo k nemu? S poctivou vajíčkovou nátierkou tvorí domáci bezlepkový chlieb nerozlučnú dvojku, za ktorú vám odtrhnú ruky deti aj návšteva!

Zdieľať



Bezlepkový semienkový chlieb s vajíčkovou nátierkou
60 minút
(+ 2 hod kysnutia)
8–10 porcií
Bez lepku

Čo budete potrebovať?

Na chleba:

Na nátierku:

  • 4 vajíčka
  • 1 lyžica nátierkového masla
  • 1 lyžica majonézy
  • čerstvý petržlen
  • soľ 
semínkový chléb s vajíčkovou pomazánkou

Postup

Obdĺžnikovú formu na pečenie vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou

Ovsené vločky spoločne s ľanovým semienkom rozmixujeme najemno a všetky suché suroviny zmiešame vo veľkej mise. Použiť môžete nielen ľanové a sezamové semienka – ak máte radi domáci chlieb chrumkavejší, pokojne siahnite aj po slnečnicových alebo tekvicových. Pridáme tekuté suroviny a všetko dôkladne premiešame.

Z cesta vytvoríme oválny bochník, ktorý položíme do formy. Chlieb prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny odležať, aby pekne nakysol. Medzitým sa môžeme vrhnúť na prípravu nátierky. 

Bezlepkový chlieb pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 minút.

domácí semínkový chléb
Domáci semienkový chlieb zvládnete podľa nášho receptu ľavou zadnou.

Vajíčková nátierka

Zatiaľ čo cesto na chlieb v tichosti kysne, môžeme sa pustiť do prípravy vajíčkovej nátierky.

Vajíčka uvaríme natvrdo (teda zhruba 10–12 minút, podľa veľkosti), olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pomôcť si môžeme aj strúhadlom a nastrúhať vajcia nahrubo.

V miske zmiešame nátierkové maslo a majonézu s petržlenom a soľou. Primiešame vajíčka a máme hotovo! Jednoduché, že? 

Nátierkové maslo môžeme tiež nahradiť tvarohom alebo kyslou smotanou. Namiesto petržlenu sa skvele hodí čerstvý kôpor. 

vajíčková pomazánka

Potom už len počkáme, kým nám domáci bezlepkový chlieb vychladne, nakrájame na tenké plátky, natrieme bohatou vrstvou vajíčkovej nátierky, ozdobíme čerstvou jarnou cibuľkou alebo klíčkami. A môžeme debužírovať.

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Semienka – superparťáci do každej kuchyne

Dodajte svojej nátierke vitamíny

Klíčky jednoducho vyzerajú skvele!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Nepečené vianočné guľky trikrát inak

Nepečené vianočné guľky trikrát inak

13.11.24 | 9823× prečítané | 3 minúty

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

05.11.24 | 16566× prečítané | 5 minút

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

01.11.24 | 26933× prečítané | 9 minút

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

01.11.24 | 3358× prečítané | 6 minút

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

22.10.24 | 18387× prečítané | 3 minúty

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

22.10.24 | 15710× prečítané

Ako skladovať orechy?

Ako skladovať orechy?

22.10.24 | 42437× prečítané | 2 minúty

Pekanový koláč s hruškami a javorovým sirupom
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

18.10.24 | 11508× prečítané

Kde sa vzal náš MYX

Kde sa vzal náš MYX

11.10.24 | 19745× prečítané | 2 minúty

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?