60 minút
(+ 2 hod kysnutia)
8–10 porcií
Bez lepku
Čo budete potrebovať?
Na chleba:
- 250 g mandľovej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 30 g ľanového semienka
- 20 g sezamového semienka
- 2 lyžice chia semienok
- 35 g psyllia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 10 g soli
- 250 g vody
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 lyžica medu
Na nátierku:
- 4 vajíčka
- 1 lyžica nátierkového masla
- 1 lyžica majonézy
- čerstvý petržlen
- soľ
Postup
Obdĺžnikovú formu na pečenie vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou.
Ovsené vločky spoločne s ľanovým semienkom rozmixujeme najemno a všetky suché suroviny zmiešame vo veľkej mise. Použiť môžete nielen ľanové a sezamové semienka – ak máte radi domáci chlieb chrumkavejší, pokojne siahnite aj po slnečnicových alebo tekvicových. Pridáme tekuté suroviny a všetko dôkladne premiešame.
Z cesta vytvoríme oválny bochník, ktorý položíme do formy. Chlieb prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny odležať, aby pekne nakysol. Medzitým sa môžeme vrhnúť na prípravu nátierky.
Bezlepkový chlieb pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 minút.
Vajíčková nátierka
Zatiaľ čo cesto na chlieb v tichosti kysne, môžeme sa pustiť do prípravy vajíčkovej nátierky.
Vajíčka uvaríme natvrdo (teda zhruba 10–12 minút, podľa veľkosti), olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pomôcť si môžeme aj strúhadlom a nastrúhať vajcia nahrubo.
V miske zmiešame nátierkové maslo a majonézu s petržlenom a soľou. Primiešame vajíčka a máme hotovo! Jednoduché, že?
Nátierkové maslo môžeme tiež nahradiť tvarohom alebo kyslou smotanou. Namiesto petržlenu sa skvele hodí čerstvý kôpor.
Potom už len počkáme, kým nám domáci bezlepkový chlieb vychladne, nakrájame na tenké plátky, natrieme bohatou vrstvou vajíčkovej nátierky, ozdobíme čerstvou jarnou cibuľkou alebo klíčkami. A môžeme debužírovať.
Recept a foto: @michaela_foodphoto