30 minút
+ 35 min pečenia
6 kúskov
bez lepku
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 250 g karfiolu
- 2 vajcia
- 50 g mandľovej múky
- 1 lyžicu lahôdkového droždia
- 1 lyžicu chia semienok
- soľ
Na pesto:
- 2 väčšie hrste čerstvej bazalky (30 g)
- 20 g píniových orieškov
- 1 menší strúčik cesnaku
- 70 g olivového oleja
- 15 g nastrúhaného parmezánu
- štipku soli
Na ozdobu:
- asi 6 stoniek zelenej špargle
- 3 lyžice ricotty
- 3 sušené paradajky
- píniové oriešky
- čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Karfiol rozoberte na menšie ružičky, vložte do mixéra a nasekajte najemno. Preložte do misy a premiešajte s vajcami, mandľovou múkou, lahôdkovým droždím, chia semienkami a väčšou štipkou soli. Nechajte 15 minút odstáť.
Plech vyložte papierom na pečenie. Z karfiolového cesta pomocou lyžice rozotrite na plech 6 rovnako veľkých koliesok hrubých asi 1–1,5 cm. Pečte pri 200 °C 17–20 minút.
Než sa upečú korpusy, pripravte bazalkové pesto.Bazalku, píniové oriešky, cesnak a olej spoločne rozmixujte. Pridajte parmezán a štipku soli a len trošku premiešajte. Pokiaľ chcete chuť píniových semienok zvýrazniť, nasucho ich opečte na panvici a nechajte vychladnúť.
Ako na domáce bylinkové pesto krok za krokom
Zo špargle odstráňte tvrdšie konce a škrabkou nastrúhajte na tenké plátky. Hlavičky nechajte vcelku. Sušené paradajky nakrájajte nadrobno.
Predpečené korpusy vyberte z rúry. Rúru stlmte na 180 °C. Každý potrite asi dvoma lyžičkami ricotty, lyžičkou pesta a obložte špargľou. Posypte sušenými paradajkami. Vráťte do rúry a pečte 13–15 minút.
Píniové oriešky opečte nasucho. Karfiolové pizze pred podávaním posypte semienkami, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a ozdobte čerstvými bylinkami.
Zvyšné pesto uzavrite do pohára a uložte do chladničky, kde vám vydrží najmenej týždeň. Podľa potreby môžete pesto zriediť olivovým olejom.
Recept a foto: @zdrave_zivena