🚀 15 % úúplne na všetko! 🤩 S kódom: CHCEM15 + DOPRAVA len za 1,8 €. 🚚

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Yerba maté - zázračný elixír mladosti?

3. 9. | 422× prečítané


Yerba maté – tradícia a rituál zakorenený v srdci Južnej Ameriky si čoraz viac získava srdcia ľudí po celom svete. Tento povzbudzujúci elixír je obľúbený vďaka svojim jedinečným účinkom, ktoré kombinujú výhody čaju a kávy. Či už hľadáte prírodný spôsob, ako dodať energiu alebo si len vychutnať jedinečnú chuť, maté je skvelou voľbou pre vaše denné rituály. Ponorte sa do sveta, kde sa tradícia stretáva s moderným životným štýlom.

Zdieľať



Yerba maté - zázračný elixír mladosti?

Čo je maté a na čo sa používa

Maté, alebo tiež yerba maté, je tradičný nápoj pochádzajúci z Južnej Ameriky, predovšetkým z oblastí Paraguaja, Argentíny, Uruguaja a Brazílie. Slovo maté pochádza z kečuánskeho slova mati, čo znamená odvar, čaj.Ten sa pripravuje z lístkov rastliny cezmíny paraguajskej, ktoré sa starostlivo sušia, drvia a občas aj pražia.

Vďaka vysokému obsahu kofeínu je maté známe pre svoje povzbudzujúce účinky, ale to nie je všetko! Obsahuje aj množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, čo z neho robí obľúbený nápoj nielen pre jeho jedinečnú chuť, ale aj pre jeho priaznivé účinky na zdravie. Či už hľadáte energiu na celý deň alebo niečo, čo vám pomôže posilniť imunitu, maté je skvelou voľbou.

Účinky maté:

  1. Dodá veľa mentálnej aj fyzickej energie
    V porovnaní s inými prírodnými stimulantmi, ako je káva alebo guarana, má yerba maté vyvážený energetický nárast a zároveň tu nie je dramatický pokles energie pri jej odznievaní.
  2. Zvyšuje bdelosť a koncentráciu
    Maté má dlhodobý a stabilný účinok, ktorý vás udrží sústredené bez roztržitosti na rozdiel od kávy. Je ideálny pre študentov, športovcov, vodičov na dlhých cestách aj businessmanov, ktorí potrebujú zostať vo flow.
  3. Má protizápalové účinky
    Yerba maté pomáha znižovať zápalovosť v tele a môže pôsobiť podobne ako aspirín pri chorobe alebo ibuprofén pri bolesti zubov, svalov, šliach a kĺbov. Navyše je účinné pri opici či fyzickom pretrénovaní.
  4. Pomáha pri problémoch so spánkom
    Samozrejme len pokiaľ nepijete nápoj tesne pred spánkom. Bylina sama podporuje u človeka vyladenie cirkadiálneho rytmu, čo je prirodzený cyklus spánku a bdenia. Pravidelné popíjanie maté potom pôsobí na celý ľudský organizmus posilňujúcim a omladzujúcim efektom.
  5. Napomáha spaľovaniu tukov a znižuje pocit hladu
    Vedecké štúdie ukazujú, že yerba maté môže byť skvelým parťákom pri udržiavaní zdravej váhy a správneho metabolizmu. Samozrejme to ale nie je všemocný kúzelný lektvar – jeho účinky sa najlepšie prejavia, keď ho spojíte s vyváženou stravou a aktívnym životným štýlom.
Pitie maté je v Južnej Amerike spoločenský rituál.

Ako sa maté delia a aké sú rozdiely

Maté je nápoj s bohatou históriou a ešte bohatšími chuťovými variáciami. Záleží len na vás, ktorý z týchto variantov si zvolíte, pretože každý z nich má niečo jedinečné, čo ti môže ponúknuť. Poďme si teda povedať, ako sa maté delia a čo od jednotlivých typov môžete očakávať:

  1. Klasické maté (verde)
    Spracovanie: listy sú iba sušené, často bez ďalšieho praženia.
    Chuť: silná, trávnatá, s horkými tónmi. Je to najobľúbenejšia forma v Južnej Amerike.
  2. Pražené maté
    Spracovanie: listy sú po sušení pražené.
    Chuť: miernejšia, menej horká, s nádychom dymu alebo karamelu.
  3. Maté con palo - s vetvičkami
    Spracovanie: obsahuje nielen lístky, ale aj malé vetvičky rastliny.
    Chuť: jemnejšia, s mierne drevitou príchuťou, menej intenzívna ako čisté maté.
  4. Maté sin palo - bez vetvičiek
    Spracovanie: obsahuje iba čisté lístky, bez vetvičiek.
    Chuť: intenzívna a koncentrovaná, s výraznou horkosťou.
  5. Aromatizované maté
    Spracovanie: do základného maté sú pridané rôzne bylinky, ovocie alebo korenie.
    Chuť: môže byť ovocná, korenená alebo bylinná, často menej horká vďaka pridaným prísadám.
Tradičná kalabasa z tekvice a špeciálna slamka bombilla.

Čo je to kalabasa a bombila a ako sa čistí?

Kalabasa je tradičná nádoba z tekvice, ktorú na pitie yerba maté používajú domorodci z Južnej Ameriky už po tisícročia. Ide o vydlabanú tekvicu rôznych tvarov. Táto nádoba je pomerne náročná na údržbu. Preto dnes už existuje celý rad nádob, ktoré sa líšia tvarom, materiálom aj využitím. U nás nájdete keramické kalabasy, ktoré majú jednoduchšiu údržbu - stačí ich vypláchnuť alebo ich môžete umyť aj v umývačke.

Bombilla je špeciálny typ slamky, ktoré má spodný koniec perforovaný, vďaka čomu filtruje listy, stonky a prach od samotného nálevu maté. Väčšinu kovových bômbill ľahko rozložíte a vyčistíte. Okrem tradičného umývania a oplachovania prúdom vody je dobré zaobstarať si štetec na čistenie. Je možné ho vsunúť do trubice a dôkladne ju vyčistiť. Bombilla by nemala vydávať nepríjemný zápach ani zelenať. Každý rok alebo dva roky (podľa toho, ako často yerbu pijete) je dobré kúpiť si novú. U nerezových bômbill je tiež možné umývanie v umývačke.

Spôsoby prípravy maté

Juhoamerickí indiáni tento nápoj považujú za posvätný z celého radu dôvodov. Správna príprava maté je zásadná, aby si nápoj zachoval plnú a príjemnú chuť aj svoje minerály a vitamíny. Preto vám predstavíme hneď tri základné spôsoby prípravy.

Jednoducho ako čaj

Nasypte asi 5 gramov (2–3 čajové lyžičky) maté do kanvice. Zalejte lístky trochou studenej vody, aby nasiakli a vytvorili jemnú „kašu“ – tým sa zachová chuť a prospešné látky. Uvarte približne 250 ml vody, nechajte ju vychladnúť na 70–80 °C a potom zalejte maté. Lúhujte asi 5 minút, sceďte a môžete podávať. Nápoj môžete dochutiť cukrom alebo medom. Odporúčame pripraviť si väčšie množstvo (napríklad liter do termosky) s trochou citróna, aby si maté udržalo chuť a farbu po celý deň.

Tradične v kalabase

Lístky maté sa nasypú do špeciálnej nádoby zvanej kalabasa. Následne sa zalievajú horúcou vodou (nie vriacou, ideálne okolo 70–80 °C). Nápoj sa pije pomocou kovovej slamky, zvanej bombilla, ktorá má na konci filter.

Tradičná metóda umožňuje opakované zalievanie, takže si môžete vychutnať niekoľko nálevov z jednej dávky maté. Záleží na množstve a druhu použitého maté a veľkosti kalabasy. Všeobecne sa dá povedať, že kalabasu môžete zaliať sedemkrát až desaťkrát, než stratí chuť a prestane sa tvoriť pena.

Ako na to:

  1. Kalabasu naplňte do dvoch tretín maté.
  2. Zakryte nádobu dlaňou, otočte ju na bok a jemne zatrepte, aby sa drobné čiastočky dostali na dno. Tým minimalizujete riziko upchatia bombilly. Vráťte kalabasu do pôvodnej polohy s maté pod uhlom asi 45 °.
  3. Bombillu vložte do prázdneho miesta.
  4. Lístky najskôr zalejte teplou vodou okolo 50 °C a nechajte ich nasiaknuť.
  5. Potom zalejte vodou s teplotou 70–80 °C.

Teraz je nápoj pripravený! Už nemiešajte, len si užívajte popíjanie cez bombillu. Po vypití môžete yerbu opakovane dolievať teplou vodou a vychutnávať si ďalšie nálevy.

Osviežujúce studené "tereré"

Tereré je v horúcom podnebí Paraguaja populárnym variantom prípravy maté, kde sa namiesto horúcej vody používa voda ľadová, ľadová triešť alebo dokonca ovocné šťavy. Tento spôsob prináša osviežujúci nápoj, ktorý nielen hydratuje, ale taktiež dodáva telu potrebné vitamíny, minerály a energiu.

Ako na to:

  1. Použite kalabasu alebo väčšiu nádobu a naplňte ju zhruba do troch štvrtín maté.
  2. Zakryte nádobu dlaňou, otočte ju na bok a jemne zatrepte, aby sa jemné častice dostali na dno. Potom ju pomaly vráťte do pôvodnej polohy pod uhlom 45°.
  3. Bombillu vložte do časti, kde nie je maté.
  4. Prvé zaliatie: Zalejte lístky studenou vodou a nechajte ju vsiaknuť po dobu 4–5 minút.
  5. Druhé zaliatie: Nakoniec dolejte ľadovou vodou (alebo triešti) až po horný okraj nádoby. Hneď môžete začať upíjať cez bombillu.

Po vypití je možné yerbu niekoľkokrát doplniť ľadovou vodou. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať kúsky lyofilizovaného ovocia, mäty alebo korenia. Tento osviežujúci nápoj je ideálny pre horúce dni a poskytne vám dostatok energie aj hydratácie.

Kedy a ako piť maté

Maté je všestranný nápoj, ktorý môžete piť v rôznych situáciách:

  • Ráno: Maté je skvelou alternatívou ku káve vďaka vysokému obsahu kofeínu, ktorý vás povzbudí na celý deň.
  • Počas dňa: Môžete ho popíjať postupne, vďaka opakovanému zalievaniu v kalabase. Je to spoločenský nápoj, často sa pije v skupinách.
  • Tereré v lete: Studený variant maté, známy ako tereré, je ideálny na osvieženie počas horúcich letných dní.

Maté sa najčastejšie pije bez akýchkoľvek prísad, ale môžete experimentovať s pridaním citrónovej šťavy, byliniek alebo medu pre jemnejšiu chuť. Ak ste nováčik, začnite s menšou dávkou maté a postupne zvýšte množstvo podľa toho, ako vám bude nápoj vyhovovať.

Mohlo by vás zaujímať:

Prečo sa nápoj bombillou nemieša?

Miešanie upcháva dierky sitka v špičke bombilly. Okrem toho sa to v Brazílii považuje za neslušné správanie voči hostiteľovi – na bombille sa jednoducho nesiaha.

Ako piť yerba maté bez bombilly?

Pokiaľ nemáte bombillu, môžete si maté pripraviť aj za pomoci čajového sitka alebo french pressu.

Aké sú najlepšie druhy yerba maté pre začiatočníkov?

Pre začiatočníkov odporúčame mať jemnejšie chuti bez zbytočnej horkosti.Začínajúci mateista by sa teda mal obzerať po zmesi s hrubším rezom listov, ktorý zaručuje jemnejšiu chuť. Odporúčame vyskúšať treba….. (doplniť produkty).

Môžem piť maté každý deň? Nestanem sa závislým?

Pokiaľ sa budete držať odporúčaného dávkovania, tak by malo byť každodenné užívanie v poriadku.Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.

Prečo sa má maté zalievať vodou iba pri určitej teplote?

Predovšetkým preto, aby nápoj nestratil svoju chuť a zdraviu prospešné živiny. Keď nie je teplota dodržaná, je maté tiež príliš horké a jedna dávka vystačí na oveľa menší počet zaliatí.

Môžem piť maté v tehotenstve?

Juhoamerické ženy pijú maté už po stáročia aj počas tehotenstva a veria, že to má prospešný účinok. Ženám v západnom svete sa však konzumácia kofeínu v tehotenstve všeobecne neodporúča, preto odporúčame poradiť sa s vaším lekárom.

Ktoré yerba maté ochutnáte?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?