Čo sa v článku dozviete?
Ako prebieha kandizovanie ovocia?
Keď sa povie kandizované ovocie, väčšina z nás si predstaví malé a pestrofarebné kúsky ovocia obalené v cukre. Pestré farby síce vyzerajú lákavo, ale nezabúdajte, že kandizované ovocie väčšinou obsahuje veľké množstvo cukrov či umelých sladidiel. Ku kandizovaniu sa používa biely cukor, trstinový cukor, fruktózovo-glukózový sirup alebo sladidlá ako napríklad sacharín.
Proces kandizovania je síce zdĺhavý, ale jednoduchý. Ovocie sa opláchne a v prípade potreby nakrája na menšie kúsky. Potom kúsky ovocia nechajte povariť vo vode, do ktorej postupne pridávate cukor. Ovocie sa v sladkom kúpeli máča ešte niekoľko dní, počas ktorých sa pridáva cukor až do doby, než ho roztok obsahuje 70-75 %. Tento proces zvyčajne trvá 6 až 10 dní v závislosti na druhu ovocia. Nakoniec sa ovocie suší.
Vďaka kandizovaniu sa ovocie nepokazí a je pekne sladké, pamätajte však na to, že ide o sladkosť a nie o zdravú desiatu. Kandizované ovocie je veľmi kalorické a nesmieme to s jeho maškrtením preháňať.
Prečo vo Světě Plodů nemáme kandizované ovocie?
Konzumácia nadmerného množstva cukru nie je pre naše zdravie dobrá. Zvýšený príjem cukru zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárnych ochorení a podporuje vznik ďalších chorôb. Tiež môže dôjsť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Chceme, aby ste maškrtili zdravo a ochutnali prémiové ovocie v jeho najprirodzenejšej podobe.
Kandizované ovocie si väčšinou nezachová svoju chuť, farbu ani arómu. Býva tvrdšie, plné nezdravého cukru a ani zďaleka nie je tak šťavnaté, voňavé a chutné ako ovocie, ktoré plne dozrelo a sušilo sa na slniečku. To si totiž zachovalo svoju chuť, vôňu i živiny a jediné, o čo prišlo, je obsah vody. No schválne, už ste ochutnali náš sušený ananás bez pridaného cukru? Je sladučký a tak krásne vonia, že iný už nebudete chcieť.
Kandizovaný zázvor
Aby sme však neklamali, predsa len u nás jeden dosladený kúsok nájdete. Ide o zázvor, ktorý nemožno bez pridania cukru usušiť, inak totiž úplne stvrdne. Náš zázvor je dosladzovaný fruktózou, ktorej obsahuje 10%, teda tak akurát, aby nebol príliš sladký, ale zároveň bol pekne mäkký a zmiernila sa jeho štipľavá chuť. Naproti tomu kandizované ovocie obsahuje cukru až 75 %.