Co se v článku dozvíte?
Pôvod
Datle pochádzajú pôvodne z oblasti Prednej Ázie, presnejšie z oblasti Mezopotámie. Odtiaľ sa datľová palma vplyvom človeka úspešne rozšírila do rozsiahlych suchých a teplých oblastí, kde je dnes hojne pestovaná. Odhaduje sa, že datle sa cielene pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov. Medzi najväčších svetových producentov datlí patrí Egypt, Saudská Arábia, Irán, Alžírsko a Pakistan.
Ako datle rastú
Datle sú plodmi datľovníka pravého. Ako vyzerá? Jedná sa o vysokú palmu, ktorá rastie v púštnych a subtropických oblastiach. Datľovník je dvojdomá rastlina, a aby došlo k úspešnému opeleniu, musia sa pri sebe pestovať ako samčie, tak samičie rastliny. Drobné samičie kvety vyrastajú na rozvetvených konároch dlhých až 70 cm. K opeleniu dochádza vetrom, ale v niektorých oblastiach sa opeľovanie robí aj ručne. Datľovníky začnú rodiť za 4 až 5 rokov a plnej zrelosti dosiahnu za 10 až 15 rokov od vysadenia. Každá palma dokáže vyprodukovať 40–80 kg datlí. Je známe, že palmy žijú až 150 rokov, ale ich produkcia ovocia klesá a u pestovateľov sú nahradzované mladšími stromami už v skoršom veku.
Aké máme odrody datlí
Rovnako ako nie sú napríklad len jedny mandle, nemôžeme ani všetky datle hádzať do jedného vreca. Celosvetovo je známych viac ako 200 odrôd datlí. Medzi populárne odrody patria napríklad datle Deglet Noor, Barhi, Rabbi, Thoory, Dayri, Zahidi a Safawi. Že sa vám z tých názvov zamotala hlava? Nemusíte sa báť, postupne si ich všetky predstavíme, aby ste v obchode už nikdy neboli prekvapení. Každý druh má totiž svoju špecifickú farbu, chuť aj vlastnosti. Zaujímavé sú aj tvarom či veľkosťou. Medzi najmenšie datle patrí Barhi alebo Kalmi, medzi tie najväčšie zase Medjool či Anbara, ktoré môžu mať až 10 cm. Vedeli ste, že niektoré datle sú červené a iné zas na povrchu takmer chrumkajú?
DATLE VO SVĚTĚ PLODŮ | |||
---|---|---|---|
odroda | MEDJOOL | DEGLET NOOR | SAYER |
kôstka | ano | nie | nie |
chuť | sladká s jemným karamelovým, medovým a škoricovým nádychom | sladká s orechovým tónom; prirovnáva sa k hnedému maslu a kešu | sladká s karamelovým a medovým nádychom |
farba | jantárová až červenohnedá | jantárová, mierne priesvitná šupka | jantárová až tmavo hnedá |
štruktúra | šťavnatá | jemne chrumkavá šupka, šťavnaté vnútro | polosuchá |
veľkosť | 5–7cm | 3–5 cm | 2,5–4 cm |
obsah cukru | 75 % | 65 % | 85 % |
Datle Medjool
Sú známe pre svoju veľkosť, jemnú textúru a bohatú chuť s jemným karamelovým, medovým a škoricovým nádychom. Majú jantárovú až červenohnedú farbu. Medjool datle sú bacuľaté, ich šupka je lesklá a má príjemnú žuvaciu textúru. Medjool datle sa pestujú v Maroku, Palestíne, Jordánsku a Saudskej Arábii a dozrievajú medzi prvými. Nenechajte sa odradiť, ak na povrchu nájdete biely film alebo povlak. Je to práve prírodný cukor, ktorý kryštalizuje a stúpa na vrchol pokožky.
Deglet Noor
Sú to stredne veľké datle s úzkym oválnym tvarom. Farba sa pohybuje od slabo žltej až po jantárové tónovanie s mierne priesvitnou šupkou. Pri dozrievaní bývajú až tmavo hnedé. Ich textúra je polosuché a často sa opisuje ako chrumkavá. V porovnaní s Medjool a Sayer datľami majú najmenej cukru. Aj napriek tomu sú datle Deglet dostatočne sladké. Ich chuť nesie orechové tóny a je často prirovnávaná k hnedému maslu a kešu. Dozrievajú ku koncu sezóny. Datle Deglet Noor pochádzajú z Alžírska a v Kalifornii sa pestujú viac ako sto rokov.
Sayer datle
Polosuché datle s jedinečnou jemnou textúrou a sladkou chuťou s karamelovým a medovým tónom vám učarujú. Ich tvar je dlhý a oválny. Na začiatku majú žltú farbu a počas dozrievania sa sfarbujú do jantárovej až červenej a tmavo hnedej. Datle Sayer pochádzajú zo Stredného východu a krajín okolo Perzského zálivu. Nie sú tak šťavnaté a vláčne a sú zo všetkých troch najmenšie. Na kvalite im to ale neuberá!
A čo všetky tie ostatné odrody?
Datle piarom majú tmavú tenkú šupku a jedinečnú sladkú chuť s tónmi karamelu. Sú polosuché, dlhé, tenké a oválne. Dorastajú veľkostí 2 až 5 cm. Vzhľadom k obsahu fruktózy sú vhodné pre ľudí s cukrovkou a zlým krvným tlakom.
Datle barhi sú svieže a bohaté so sirupovú chuťou. Ide o najmenší a najkrehkejší typ datlí. Dužina je žlto sfarbená. Sú vhodné pre použitie v dezertoch.
Datle rabbi majú tenkú, mäsitú kožu a dokonale chutnú dužinu – sú sladké a mäkké. Dorastajú do veľkosti 3 až 5 cm. Datle sú polosuché a oválne s príťažlivou červeno-čiernou farbou.
Datle thoory sú skôr suché a majú jemnú orechovú chuť. Plody sú stredne veľké až veľké, majú podlhovastý tvar so zlatohnedou dužinou. Nazývajú sa ako chlebové datle kvôli ich častému použitiu do pečiva.
Datle dayri sú mäkké datle sladkej chuti. Tieto plody sú stredne veľké až veľké a majú červenú šupku. Keď zrejú, pokožka sa pri skladovaní zmení z červenej na jantárovú a potom na zlatohnedú. Sú vhodné pre sladké i slané recepty.
Datle zahidi majú bohatú orechovú chuť, ktorá často pripomína arašidové maslo. Sú stredne veľké, oválneho tvaru so svetlo hnedou farbou. Názov Zahidi odkazuje na ich ušľachtilosť.
Datle safawi sú sladké, stredne veľké a guľaté. Čím vráskavejšia datľa je, tým je ťažšie ju žuť. Majú tmavo čiernu čerešňovú farbu s nádychom hnedej. Odporúčajú sa aj na zlepšenie zažívania.
Najlepšie sú v kuchyni
Datle Medjool majú najbližšie k čerstvým a radi si ich vychutnávame len tak. Doplniť ich môžete napríklad orechovými pastami a budete mať vysoko energetickú desiatu na cesty. Obsahujú kôstku, pretože sú tak jemné a krehké, že by sa bez nej rozmliaždili na kašu. Sú najlepšie na výrobu datľového karamelu. Návod ako na neho nájdete pri recepte na bezlepkový pekanový koláč.
Datle Deglet sú tuhšie než Medjool, majú výraznejší sladší podtón a sú bez kôstky, a preto ich najradšej používame na pečenie aj nepečenie.
Silná medová sladkosť je najsilnejšia u datlí Sayer. Ich cena je veľmi lákavá, ale sú suchšie a ak s nimi teda chcete ďalej pracovať, odporúčame mixovanie s vodou.
Ako datle použiť
Z datlí sa dajú pripravovať rôzne slané i sladké jedlá, a hlavne dezerty. Môžete si z nich pripraviť nepečené energetické guľôčky alebo datle použiť ako základ na koláč. Môžete tiež vydlabať jablká a naplniť ich zmesou s datľami. A čo tak datle na slano? Sú používané nielen v šalátoch, ale dajú sa aj naplniť – napríklad kozím syrom a obaliť v slanine. Mmmm. Na dochucovanie či sladenie môžete použiť aj datľový sirup!
Samozrejme nesmieme zabudnúť na našu datľovú pastu, z ktorej vyrábame aj obľúbené RAW tyčinky a valčeky. Nie sú v nich žiadne stopy po kôstkach, nemusíte mať strach. Datľová pasta je filtrovaná cez jemné sito, čo zaručuje dokonalú hladkosť. Na pečenie a varenie je ideálna! Je jemne sladkastá, a tak nebudete mať problém dochutiť vaše dobroty prírodnými cukrami.
Zaujímavé fakty o datliach
Nájdeme o nich zmienky v Biblii aj v Koráne. Jedol ich Mojžiš, Budha aj Ježiš. Datle sú s človekom odpradávna. Čo všetko v sebe skrývajú a čo ste o nich nevedeli – mrknite na naše video!
Naše ovocie je sušené šetrne, bez použitia aditív či cukrov a navyše je nesírené. Všetky odrody datlí sú chutné, dodajú vám kopu energie a obsahujú veľa minerálov a vitamínov. Sú dobrým antioxidantom a nášmu telu prospievajú. Rozmaznávajte sa s nami zdravými sladkosťami.