Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 200 g mandľovej múky
- 2–3 lyžice kokosového oleja
- štipka soli
- 1 vajce
Na náplň:
- 500 g (20 ks) vykôstkovaných datlí Medjool
- 1 hrnček horúcej vody na zaliatie datlí
- 3 - 5 lyžic horúcej vody
- 250 g pekanových orechov
- 2–3 lyžice medu, kokosového cukru alebo javorového sirupu
- 2 lyžice kokosového oleja
- vanilkový extrakt, pasta alebo lyžica dobrého alkoholu
Postup
Najprv vytvoríme zo všetkých surovín na korpus hladkú pevnú hmotu, ktorú vtlačíme do okrúhlej formy s priemerom 25 cm. Nesmieme zabudnúť na okraje, aby nám náplň neutekala. Cesto predpečieme na 180 °C približne 10 - 15 minút, kým nezozlátnu okraje.
Medzitým si pripravíme náplň. Datle Medjool zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť, scedíme a rozmixujeme do hladkej pasty. Počas mixovania pridáme vanilku a 3 - 5 lyžíc vody - vodu prilievame postupne tak, aby nebol datľový karamel príliš riedky. Použiť môžeme prípadne aj ľahšie dostupné datle Deglet, v tom prípade však musíme počas mixovania pridať viac vody a zmieriť sa s tým, že datľový karamel nebude tak lahodne krémový. Karamel odložíme stranou. Ľahko zohrejeme med, cukor alebo sirup, pridáme kokosový olej a vzniknutú zmes premiešame s najemno nasekanými či namletými pekanovými orechmi. Pár pekných orechových polovičiek si odložíme na ozdobu koláča.
Na teplé cesto najskôr natrieme datľový karamel a následne nasypeme orechovú zmes a trošku ju utlačíme. Nakoniec koláč ozdobíme odloženými pekanovými polovičkami alebo kúskami. Pečieme ďalších 10 - 15 minút, ale pozor, aby sa pekanové orechy na povrchu koláča nepripálili. Pekanový koláč nám pri pečení krásne prevonia celú kuchyňu. Mmm, cítite to taktiež?
Po upečení musíme odolať nutkaniu okamžite ochutnať – koláč necháme úplne vychladnúť a najlepšie aj pár hodín oddýchnuť v chladničke, nech sa nám chute a vône prepoja, sľubujeme, že potom bude chutiť ešte lepšie!
Tip pre gurmánov!
Na karamelovou vrstvu môžeme pridať aj ovocie. Prihovárame sa za veľmi tenké plátky jabĺk či hrušiek so štipkou škorice a citrónovej šťavy. Opatrne, aby ovocie neobsahovalo príliš veľa tekutín - také strúhané nezcedené jablká urobia z koláča peknú kašu!