11.10.24 | 21990× prečítané | 2 minúty
Ementál lyofilizovaný
Chrumkám a rozbehnem vlnu jemných smotanových tónov a výrazných chutí. Hádaš, že som dezert? Samá diera! Ementál som, z toho najlepšieho francúzského mlieka. Vždy pripravený na tú najlahodnejšiu desiatu!
- chrumkavá textúra
- praktická veľkosť
- výrazná chuť a aróma
Alternatívne produkty z kategórie Varenie a pečenie:
Ementál lyofilizovaný
Informácie o produkte
Francúzki výrobcovia spracovávajú mlieko na výrobu ementálu prevažne z najbližšieho okolia od kráv, ktoré sa musia pásť na tráve a v zime sa kŕmia senom. Na jeden bochník treba 1 200 litrov mlieka, má metrový priemer a váži okolo 80 kíl. Dierovaný syr sa najskôr dáva na šesť až osem týždňov chladnejšej pivnice a ďalších štyri až päť mesiacov leží v teplejšej pivnici, kde tiež najviac zreje. Syry sa musia pravidelne otáčať, aby zreli rovnomerne. Obracanie syra je pekná drina, ktorá sa bez pomoci techniky nezaobíde. Bochník má v prvej fáze zrenia hladký povrch, potom ale dozrieva, povrch sa začne vrásniť a krútiť vďaka produkcii ikonických dier v ementále. Mliečna laktóza sa totiž mení na oxid uhličitý, ktorý nemôže unikať, a tak vytvára dutiny. Ementál zreje minimálne päť mesiacov, dozrievať však môže aj dva roky. Čím je starší, tým má ostrejšiu chuť. Náš ementál je navyše lyofilizovaný! Krásne chrumká, má smotanovú chuť s koreneným nádychom vyzretého syra. Váš obľúbený syr si tak môžete užiť aj na cestách, ako rýchlu desiatu alebo niečo chrumkavého na zub k poháriku vína.
TOP informácie o lyofilizovanom ementáli
- Koleso ementálu je tak veľké, že sa musí rezať špeciálnym drôtom na syr.
- Originálny ementál dozieva najmenej päť mesiacov, ale pokojne aj dva roky.
- Vyrába sa bez pridaných chemických látok alebo konzervantov.
- Syr je nepasterizovaný, mlieko pochádza z kontrolovaných chovov.
- Pravý ementál podľa francúzskej receptury má výraznú chuť i aróma, žltkastú farbu a veľa dier.

Poznámka nákupcu
„Prečo som sa rozhodol zaradiť tak netradičnú surovinu? Čerstvý syr nevydrží zmeny teplôt a veľmi rád sa kazí. Lyofilizácia z neho urobí trvanlivejšiu surovinu, ktorú si môžete vziať aj na túru a pridať si ho trebárs aj na večeru pod širákom. Je tak dostupný kedykoľvek a kdekoľvek! Tučné suroviny sa sušia mrazením pomerne zle. Tuk sa nedá úplne vysušiť a pri zlom spracovaní môže byť produkt gumový a žuvací. Naše syry sú ale vysušené úplne precízne, a vďaka tomu je ementál chrumkavý, rozpadá sa na jazyku a navyše si zachoval svoju špecifickú smotanovú vôňu aj jedinečnú ostrú chuť.“
Ako sa vyrába syr?
Výroba každého syra sa ľahko líši, či už v druhu mlieka, odlišnými teplotami pri varení a zretí alebo v samotnej dĺžke výroby. Väčšina krokov je ale rovnakých, či veľmi podobných. Začína sa pasterizáciou mlieka, potom sa pridávajú mliekarenské kultúry a syridlá (prípadne kyselina mliečna), ktoré spôsobujú zrážanie mlieka. Následne sa vytvorí tuhá syrenina a tekutá srvátka. Všetko sa zamieša, aby sa veľké kúsky syreniny rozdrobili na malé hrudky. Zvýšením teploty sa zo syroviny extrahuje ešte viac srvátky, čo spôsobuje jej hutnejšiu štruktúru. Syrenina sa následne scedí, formuje a necháva sa oschnúť. Potom je syr pripravený na zrenie, ktorého dĺžka sa líši v závislosti od rôznych typov syrov.
Zaujímavosti a recepty
Recenzie návštevníka
Vynikající!
Pôvodne vložené k Cheddar lyofilizovaný
Recenzie návštevníka
Nejvíc dobrý to je! Lepší než sýrový křupky plný éček a podobných sajrajtů.
Pôvodne vložené k Gouda lyofilizovaná
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu- Zloženie kravské mlieko pasterizované, soľ, syrárske kultúry, syridlo
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
- Krajina pôvodu EU
- Skladovanie Skladujte v chlade, suchu a tme. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
- Balenie plastová dóza
- Úprava tyčinky
- Typ sušenia sušení mrazem
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2604 kJ / 627 kcal
- Tuky 49,3 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,34 g
- Sacharidy 0,1 g
- z toho cukry 0,1 g
- Bielkoviny 45,9 g
- Soľ 2,04 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzie návštevníka
Vynikající!
Pôvodne vložené k Cheddar lyofilizovaný
Recenzie návštevníka
Nejvíc dobrý to je! Lepší než sýrový křupky plný éček a podobných sajrajtů.
Pôvodne vložené k Gouda lyofilizovaná
Recenzie návštevníka
je to chutné a zjedli sme to na posedenie, ale presne to ma odrádza od ďalšej kúpi, existujú lacnejšie pochutiny, prípadne doporučujem ako darček niekomu, a k tomu napríklad vínko a je to.
Pôvodne vložené k Mozzarella lyofilizovaná kocky