Vanilka pôvodne pochádza zo Strednej Ameriky, no v dnešnej dobe sa pestuje, najmä v Mexiku, či na Madagaskare. Z vanilky ako takej je využívaný, najmä vanilkový lusk. Vďaka jej nielen aromatickým, ale aj skvelým nutričným vlastnostiam je vhodným prvkom do našich kuchýň.
Vanilkový lusk
je zdrojom sodíka, fosforu, draslíka, horčíka, železa, mangánu
taktiež vitamínov B a omega 3 a 6 mastných kyselín
pôsobí ako afrodiziakum
využíva sa najmä do cesta, krémov, smoothie, koláčov, zmrzlín, ale aj alkoholických a nealkoholických nápojov
vanilkové struky skladujeme v uzatvárateľných nádobách
Vanilková extrakt
je podobný klasickej aróme, no je silnejší a pripravený priamo zo strukov, nie iba z aromatických látok
pripravovaný z vanilkového struku a alkoholu
extrakt sa vyrába lúhovaním vanilkových strukov v alkohole
znižuje cholesterol, čím prospieva srdcu
Vanilkový prášok
vyrába sa pomletím vanilkového struku
je možné použiť ho podobne ako ostatné vanilkové výrobky na pečenie, varenie, na dochutenie krémov, zmrzliny, koláčov, či pudingov
skladujeme v uzatvárateľných nádobách
Vanilkový trstinový cukor
jedinečné spojenie trstinového cukru a voňavej vanilky
využíva sa na dochutenie všetkých druhov sladkého pečiva, dezertov a krémov
skladujeme v uzatvárateľných nádobách
Vanilková pasta
je jedinečnou kombináciou extraktu z vanilky s mletým vanilkovým strukom
dodá všetkým zákuskom, dezertom, zmrzlinám i nápojom neopakovateľnú chuť a vôňu pravej vanilky
Vanilkový púder
aromatické vlastnosti sú oveľa silnejšie oproti vanilkovému cukru
využíva sa, najmä do krémov, pudingov, čajového pečiva, dezertov, zmrzliny
tiež je používaný v kozmetike ako balzam na pery, vanilkové mydlo alebo telový peeling